В об'єктиві: FreeLand Ultras
26 січня 2008
Сьогодні до вашої увани інтерв'ю з представником харківського движу, а саме угрупування FLU, яке є одним з трьох найбільших в Харкові. FreeLand Ultras виникли не так давно, але своїм перформансом вже стали відомі в Україні, з ними стали рахуватись. Ще б пак, в цьому сезоні було проведено кілька маштабних акцій, як зусиллями FLU так і разом з іншими угрупуваннями.

- Розкажи будь-ласка про себе, як давно ти вболіваєш за Металіст, скільки ходиш на сектор...

- Ілля, 16 років. За Металлист вболіваю після матчу 1999 року з Динамо Київ, простіше кажучи після першого походу на футбол. З 2006 року почав постійно ходити на фанатський сектор.

- Як давно ти входиш в FreeLand Ultras? І яким чином ти туди потрапив?

- Фірма досить молода, але відбір туди проводиться дуже і дуже ретельно. Приблизно весною 2007 року в кінці минулого чемпу познайомився з лідерами банди, почав приймати активну участь в усіх акціях, допомагав як матеріально, так і втілюючи ідеї в реальність. Приблизно після 3-4 місяців перед матчем з Евертоном був прийнятий до банди разом з ще трьома хлопцями.

- А хто керує угрупуванням? Як взагалі відбувається прийняття важливих рішень?

- У фірми є один лідер. Кожний тиждень проводяться збори, всі обговорення та рішення приймаються під зустрічі. Найчастіше всі рішення є результатом обговорення спільних ідей.

- Ну а є поділ на рядових "бійців" і основу? чи в угрупуванні всі рівні?

- Всі рішення приймаються спільно, всі акції готуються також спільно. Поділу як такого немає. Є один лідер, але його думка не є найвизначальнішою.

- Скільки зараз чоловік в угрупуванні? І ще, ти кажеш збори кожен тидень - де ви збираєтесь: в барі, на вулиці, у когось вдома?

- На даний момент в банді 15 чоловік. Через погану погоду зимою збори перенесені до кафе. В нормальну погоду зустрічі проводяться переважно на вулиці.

- Як взагалі виникло угрупування? І звідки така назва FreeLand Ultras?

- Декілька харьків, стомлених станом перфоменсу в Харкові, вирішили створити ультрас-угрупування FreeLand Ultras. Назву легше пояснити, знаючи історію Харківщини, цієї землі-"Слобожанщина", поселення "слободи", "свободи", "свободная земля"... Скорочення FLU продумане (хто знає той зрозуміє). Головна задача фірми - робота над покращенням якості підтримки улюбленої команди Металіст. Кожний член угрупування має буди готовим не тільки підтримувати команду на стадіоні, але й брати участь у підготовці всього, що має відношення до супорту: малювати банери та ростяги, робити взноси в общак і т.д. Кожний член банди має бути патріотом своєї крайни (фашизм, націоналізм або расизм - все це особиста справа кожного)

- Скільки в Харкові ще банд, і які вони по кількості?

- На даний момент в Харкові кожен другий хоче мутити щось своє, бо нездатен пробитися до цивілізованого та адекватного угрупування. Тому реально фірм, що розвивають наше місто в плані перфу три: FreeLand Ultras, Nord-Side Firm та 12 СЕКТОР. Також іноді допомагають і хулс фірми. Ну а фактично ультрас угрупувань десь 5-6, але більшість з них не спроможні навіть на маломасштабні акції, хоча кількість іх людей значно переважає кількість чоловік у вищеназваних фірмах. Треба брати не кількістю, а якістю.

- Скажи, ви здаєте гроші періодично чи за потреби і на конкрений перформанс?

- Кожний місяць у нас існує взнос у общак. На важливі матчі збираємо додаткові кошти.

- Дуже багато чув про трабли з міліцією в Харкові... чи намічається якийсь здвиг у цьому питанні? Я так розумію ви купуєте білети кожен матч в касах? Чи клуб якось допомагає?

- Ох...це дуж довга історія...Спочатку разповім все як є. В Харкові дуже суттєві непорозуміння, а просто кажучи, звичайна ворожнеча з сірими. Вони ненавидять нас, ми ненавидимо їх, вони встяновлюють нам дуже жорсткі норми, ми їх періодично порушуємо і т.д. Тікети більшість купує в касах, бо наруки більше 100 білетів керівництво не видає, тому ліві пасажири на нашому секторі, на жаль, це звична картина. Всі ці питання, і не тільки ці, ми будемо намагатись вирішити шляхом прямої зустрічі з президентом клубу, бо кількість проблем, що назріли вимагають негайного вирішення.

- А фан-клуб у Харкові є?

- Фан-клуб є, але його вплив на розвиток фан-движу в Харкові мінімальний.

- А чим же тоді фан-клуб займається, якщо банери не малює і фан-двіжу не допомагає? Організація виїздів, чи всякі там фан-турніри?

- Так, пара кузбасів на виїзд, організація фан-турнірів керівництва з членами фан-клубу, не більше.

- Є якесь приміщення, де можна зберігати банери, розтяжки, чи кожен раз доводиться все таскати додому?

- Так є підсобка, де до деякого часу зберігалась велика частина банерів, але після пропажі деяких полотен та мегафону важливі банери та ростяги там зберігати не будемо.

- Розкажи трохи про виїзди, скільки чоловік з вашої банди їздять регулярно, і чи їздите на кузбасах? Чи все ж потяг форевер?

- З банди регулярно війжджає більше половини (7-10 чоловік), буває що виїжджали майже повним складом (Дніпропетровськ, Полтава). Кузбаси тільки якщо трабли з грошима, а здебільшого поробиваємо на мікробах та потягах.

- Ну а виїзд на собаках у вас практикують?

- Звичайноб якщо трабли з грошима, а паритися в кузбасі влом, то собаки - це єдиний вихід.

- Вважається, що в Харкові досить активна кузьма. Вони з радістю підтримують оголошення складів, переклички і т.д. Як можеш це пояснити, чи це не піддається поясненню?

- Думаю, це питання треба задати самій кузьмі.

- Як думаєш, в найближчому майбутньому можливе об'єднання ультрас в Харкові в одне угрупування? Ви підтримуєте зв'язок між собою?

- Так, підтримуємо і досить активно, бо всі широкомаштабні акції проводимо разом. На мою думку, в ідеалі повинно існувати 1-2 потужні ультрас-фірми, які мають підтримувати одна з одною контакт; та 1-2 хулс-фірми також із суттєвим впливом та можливостями, тому в найближчий час ультрас і хулс планують розпочати роботу в цьому напрямку.

- Чи можливе дербі в Харкові? Бо зараз у ФК Харків з підтримкою мабуть гірше ніж у донецького Металурга...

- Дуже хочеться справжнього дербі, але, я вважаю, в найближчий час це буде неможливо.

- Все закінчиться вильотом однієї з команд в першу лігу?

- Все закінчується після першої ж банерної війни або махачу.

- Нещодавно на одному з сайтів бачив голосування про відносини Металіста з движами Чорноморця, Шахтаря і Ворскли... Хлопці саме з вашого угрупування підтримують якийсь зв'язок з фанами цих трьох команд?

- Звичайно. У багатьох чоловік з банди є зв'язок з полтавчанами, одеситами та дончанами і не тільки з ними. Зв'язок з ворогами також треба підтримувами ;)

- Якісь плани на цей сезон є? Ну там які самі принципові матчі?

- Так, є дуже багато ідей, деякі вже втілюються в життя, інші чекають свого часу.

- Якого виїзду чекаєте найбільше?

- Оскільки виїзди в Дніпропетровськ та Київ вже були то, мабуть, це будуть різні для кожного. Особисто для меня це буде виїзд в Одесу, Кривий Ріг. Для більшості це, звісно, Донецьк.

- Ну що ж, вдало вам відкатати свої виїзди...

- Дякую)))