Wholetrain
21 грудня 2008
В принципі це перший раз за час існування сайту, коли в новині виходить анонс фільму. До того ж фільму, що футболу не стосується взагалі. Але чимось же потрібно займатись в міжсезоння і я особисто отримав задоволення від перегляду цієї картини. До вашої уваги це фільм молодого німецького режисера Флоріана Гаага, про життя молодих райтерів, що живуть в німецькому місті - фільм Wholetrain.

Назва: Wholetrain
Країна: Німеччина, Польща
Рік: 2006
Тривалість: 89 хв.
Мова: Німецька




Чотири друга створюють свою команду (KSB- Keep Steel Burning), яка «..править стінами свого міста.» Вони працюють в самих недоступних місцях, дивуючи там самим своїх ровесників та і всіх глядачів, які бачать їх граффіті.

Лідера їх команди Девіда звинувачено поліцією в нанесенні збитку оціненому на декілька тисяч. Якщо він ще раз попадеться поліції, то йому загрожує в'язниця. І якраз тоді, коли він вирішує зав'язати з граффіті на їх території з'являються райтери з команди ATL (Above the Law) і між двома командами починається боротьба. Кожен хоче довести, що він кращий. І вирішальним чинником цього спору є не лише техніка зображених малюнків, але і недоступність місць, де вони з'являються.



У боротьбу втручається поліція, яка намагається зловити «вандалів». Всі ці події призводять до трагічного кінця - під час однієї акції, парубок втікаючи від поліції гине під колесами авто. Ця подія міняє відношення його друзів до життя і призводить до миру між двома угрупуваннями.



Фільм зачаровує своїм сценарієм, граффіті що з'являється на екрані і хорошою звуковою доріжкою. Можливо бути це пов'язано з тим, що режисер фільму Флоріан Гааг довгий час був значимою фігурою в німецькій субкультурі граффіті. Він сам написав сценарій до фільму і створив музику.

Фільм піднімає багато питань. По-перше, він зачіпає проблему про кордони творчої свободи. Дуже добре описуються проблеми життя у великому місті. Підняті і соціальні проблеми, оскільки головні герої не є німцями за походженням, і їх життя не так вже матеріально благополучне.

Автор, сам закоханий в граффіті, не нав'язує свою думку глядачеві. Кожен повинен вирішити сам, де грань між граффіті як мистецтвом і вандалізмом.

Фотографії до фільму були реалізовані у Варшаві - вона стала єдиним містом в Європі, яке дозволило спеціально для фільму залишати граффіті на справжніх поїздах і реальних будівлях в центрі міста. Над граффіті для фільму працювала міжнародна група граффітчиків: Won, Cemnoz, Pure, Ciel i Neon.



Скачати фільм можна тут (700 Мб, потрібна реєстрація, німецька мова фільму)