Інтерв'ю з представником Harry Crew Ultras
22 червня 2009
Метушня навколо злиття харківського Арсеналу і ФК Харків привернула до себе увагу вже і за межами України, але одна з сторін так і не висловила своєї точки зору на всі ці події. Мова йде про фанів ФК Харків, які вже кілька років поспіль фанатіють за городян. Сьогодні до вашої уваги інтерв'ю з одним з лідерів угрупування Harry Crew Ultras.

- В цьому сезоні ФК Харків був явним аутсайдером на футбольному полі, що можеш сказати за фанатів на трибунах? Як ти взагалі оцінюєш проведений сезон?

- Так, на полі грала досить слабка команда, що стосується фанів, то першою перешкодою для підтримки стала новина, що ФК Харків виганяються зі стадіона Металіст, і нам потрібно грати у Сумах свої домашки. Але вже на першу поїздку до Сум зібралось близько 40 чоловік, до того ж харків'ян прийшли підтримати місцеві ультрас (Спартака). В подальщі матчі до Сум приїжджало по 20-25 чоловік з Харкова. Це мабуть і добре, адже нас ці виїзди на "дом" більше згуртували, доводилось проводити разом дуже багато часу. Прогрес фірми видно, в нас вже з'явились банери, почали друкуватись стікери, текстові банери стали звичайним ділом і т.д. До того ж дуже додає оптимізму той факт, що було пробито 10 виїздів з 14.

- А на всіх домашках в Сумах була підтримка з Харкова?

- Так, на перші матчі керівництво все ж таки давало баси але ближче до листопада припинило, але підтримка у Сумах з боку харків'ян була у кожному матчі.

- В кінці чемпіонату як сніг на голову з'явилась звістка. що з двох клубів ФК Харків і Арсенал залишиться один, при чому з назвою першого і кольорами другого... Як ви сприйняли цю звістку?

- Ну про можливість зливання клубів казали ще рік тому. Тому дуже здивувати ця новина не могла, але говорили що найскоріш Арсенал залишиться як команда і буде фарм-клубом ФКХ. Тому знищення Арсеналу - це дуже не приємна звістка. Щодо кольорів, то я дуже сумніваюсь, що буде якась зміна, адже фактично ФК Харків поглинає Арсенал, і ні про які зміну у кольорах у керівництві не казали. Можливо додадуть білий до малинового та зеленого, але не більше.

- Фанати Арсеналу збираються відстоювати колишню назву клубу. Не секрет, що їх торсида більш чисельна і розвинена, тому фани ФК Харків можуть відійти на другий план . Чи готові ви підтримати їх акції , зробити один об'єднаний сектор? Чи все ж намічається протистояння і 2 різні сектори?

- Ну тут вже досить складне питання і все залежить від зустрічі в середині ГКУ найближчим часом. Також будемо намагатися зустрітися з фанами Арсеналу ще до початку сезону, послухати їх точку зору і вже потім формувати нашу позицію. Але будь-яке рішення буде прийматися враховуючи всі фактори і ніякі "другі плани" чи щось інше не заважатимуть. Авжеж хотілося б щоб був один великий сектор як у Луцьку чи Севастополі, але наша команда ФК Харків, і якщо будуть одні заряди про Арсенал, то, скоріш за все, буде два сектори. Але повторюсь, все будемо вирішувати на зборі та в спілкуванні з канонірами.

- Наскільки я знаю, то між фанами Арсеналу і Металістом досить теплі стосунки. Чи були якісь контакти з червоно-білими у фанів ФК Харків до звісток про злиття клубів?

- Так, контакти були, і скажу, дуже непогані, наприклад - самий останній виїзд (до Луганщини), коли нам довелось повертатися з арсами (які їздили на свою гру з Шахтарем) на одному потягу, все відбувалося в досить дружній обстановці. До того ж наскільки я знаю, деякі хлопці відвідували матчі Арсеналу на їх секторі. Та й згадується матч у Сумах проти донецького Шахтаря, коли группа канонірів, чоловік 15, була на нашому секторі та підтримувала ФК Харків. А щодо стосунків між фанами Арсенала і Металіста, то це не є якоюсь перепоною - ми ж не з жовто-синіми будемо так би мовити жити на одному секторі. 

- Трохи оффтопу. Ти щось знаєш про фанатів Геліоса? Ці загадкові постаті постійно з'являються на виїздах... Хто вони, скільки їх, чи був хоч раз на їх домашках?

- Я знаю двох хлопців з Геліоса, але нічого позитивного про них не можу сказати. Це так би мовити фани міста і вони ганяли за всі чотири клуба Харкова, ну, як я зрозумів, вони вірішили створити фірму для Геліоса. Деякі з наших хлопців бувають на секторі Геліоса, тому сказати що там щось реально загрозливе не можна. Кількість їх близько 10-15 чоловік.

- Де буде проводити свої домашні матчі ФК Харків в наступному сезоні?

- На стадионі "Динамо". Якщо я не помиляюсь, ми арендували його до 2011 року.

- Які у вас відосини з керівництвом клубу? Вони ідуть вам назустріч? Квитки на домашки, приміщення для атрибутики чи щось таке?

- Зараз клуб іде на поступки, адже налаштовувати проти себе останніх фанів - це дуже ризиковано. Впродовж сезону була допомога і з басами до Сум, і з тікетами, і з проносом банерів, але, як я сказав, ближче до листопада вже не давали басів і доводилось пробивати Суми своїм ходом. Щодо приміщення, то зрозуміло, що в Сумах немає сенсу щось зберігати, але зараз керівництво начебто готове виділити кімнату в підтрибунному приміщенні. Але все ж таки ми тримаємось на деякій відстані від клубу. Більш добрі стосунки в нас склалися з деякими гравцями та тренерами ніж з керівництвом, так, на дербі у першому колі, Віталій Комарницький (капітан команди) допоміг пронести банер, який не пускала міліція.

- По суті за весь сезон ви досить добре підготувались у візуальному плані 2 рази, обидва рази це були ігри з Металістом. Який з банерів було складніше виготовити і пронести на трибуни?

- Пронести на трибуни було важко перший наш друкований банер з підйобом про глоріхантерство фанів Металіста, нам давали кучу пояснень чому не дають пропустити, навіть те, що агенти Сміти в жовто-синіх розах - національних кольорах - це підйоб в бік всіх українців... Але було зрозуміло, що просто перед очами г-на Стороженка фани ФК Харків повинні сидіти тихіше води нижче трави і не кидати нияких "провокацій" в бік його улюбленної команди. Це ж проявилось і на другому дербі, де не пустили баннер "г-н Стороженко, зачем вы лишили Харьков зрелища". Як тільки при огляді ми розвернули  першу частину де було прізвище цього "видатного" діяча, міліція одразу ж сказала, що в нас будуть проблеми якщо розвернемо цей баннер. В плані підготовки найскладнішим був звичайно ж банер на друге дербі ( який вирішили все ж таки робити в підтримку команди, без підйобів, які вже переповнили українську ультрас-сцену), малювали його вечорами 2 людини, які не мали ніякого досвіду в малюванні на тканині і в таких масштабах.

- Ну що ж, дякую за невеличке інтерв'ю, бажаю вам успіхів у ваших починаннях.

- Дякую!