Інтерв'ю з представником Бешкетників (Металург, Запоріжжя)
08 червня 2010
- Привіт! Представся будь ласка

Привіт. Мене звуть Діма, 21 рік.

- Чи є ти членом якоїсь фан-бригади?

Перебуваю в новоутвореній бригаді «Бешкетники».

- З якого року на секторі?

На стадіон стабільно почав ходити в 2003 (поки що не пропустив жодної домашкі з того часу;)), завжди брав квиток на сусідній сектор від фанатського, прислухався до пісень і зарядів, свідомо пішов на фан-сектор навесні 2005

- Що для тебе означає Металург?

Ну в 2-х словах - Металург і всі наслідки це те, без чого не можу уявити своє життя.

- Чи багато змінилося з часів першого перебування на секторі?

Змінилось дуже багато, зміниввся стадіон, виріс двіж кількісно і якісно. 5 років тому нас на 9-му секторі стадіону «Торпедо» збиралося близько 100 осіб. Багато людей приходило, йшло, не всі затримувалися..

- У якому році був пробитий перший виїзд?

Я перший виїзд пробив у першому турі сезону 2005/2006 до Києва. Тоді зіграли нічию з хохлами (Динамо Київ. прим) 1:1, такі матчі запам'ятовуються на все життя.

- Скільки з тих часів пробив виїздів?

Поки що рівно 80, один з них євровиїзд до Кишинева.

- До Бешкетників перебував у якійсь бригаді?

Раніше не було чіткого поділу на бригади. Якщо готувався якийсь перфоманс - брали участь всі, хто цього хотів. «Бешкетники» це група людей, які раніше теж брали активну участь у підготовці перфу, але як окреме угрупування ми сформувалися тільки в кінці 2009 року.

- Скільки в Запоріжжі взагалі фан-бригад?

Зараз у Запоріжжі є такі фан-бригади: «URAGAN» (наші старики), «BABURKA» (2007), «ULTRA SICH» (2008 рік), «Бешкетники».

- Скільки в наш час фан-сектор збирає людей?

В даний час на фан-трибуні (частина 6-го, 7-й і частина 8-го сектору) збирається близько 900 активних супортерів. Торішній переїзд з 8-го на 7-й сектор в центр трибуни став великим кроком до розвитку голосової підтримки на домашніх матчах. Часто до фан-трибуни підключається і кузьма.

- Цього року ти пробив золото, з чим тебе і вітаю! До цього, як мені відомо, ти пробив ще 3 рази, можеш розповісти що за ці 4 сезони для тебе запам'яталося? (Події на виїздах, і т.д, і т.п)

Спасибі. Багато чого запам'яталося, все одразу й не пригадаєш. Найбільш пам'ятний матч - це виїзна перемога 1:2 над Дніпром на відкриття стадіону (2008 рік). Так само запам'ятався виїзд до Кишинева на кубок УЄФА з Зімбру (0:0) - перше відвідування іншої країни у неповнолітньому віці. Тоді один наш фанат Е-а пробив виїзд без закордонного паспорта! Також запам'ятовуються виїзди, коли їздило мало людей. Виїзд до Львова (Карпати - МЗ 0:0) в 2006 в 4 рила, вписка в аеропорту. Перебував за межами дому 4 доби. Виїзд в с. Молодіжне на кубок з Кримтеплицею в 2 рила в 2006р. У цій перді повний АМФ на стадіоні... Всім раджу коли-небудь пробити туди виїзд! Ужгород 2007 - 9 осіб, частина додому відлетіла з командою. Після матчу пробили концерт «Міки Ньютон» на честь першого вересня.

З недавніх - цікавий був двійник Львів-Луцьк із заїздом до Ужгорода. У Львові грали з Карпатами, весь перший тайм був дуже густий туман, ми навіть не бачили як забивав наш Металург. Матч закінчився 3:3. Навіть у повторі по ТБ трансляції неможливо було нормально щось роздивитися. Далі поїхали до ужгородських друзів на Закарпаття-Шахтар, перший тайм провели на секторі кротів, в перерві була спроба зірвати банер, але втрутилась міліція... Через день в загальному вагоні з циганами дісталися до Львова, потім у Здолбунів, там пішки до Рівного, далі вписка в клубі гральних автоматів, і собака на Луцьк. Там програли Волині в 1/4 кубка. По приїзду половина тих, хто пробивав двійник - захворіли. У цей час якраз була епедемія якоїсь болячки на західній Україні. Батьки були в шоці. На виїзд пішов цілий тиждень. Коли гарний колектив - то і час проходить непомітно.

А взагалі якщо описувати всі виїзди - то можна цілу книгу написати..

- Твій улюблений транспорт на виїзді?

Звичайно ж поїзд. Особливо на далекі відстані. Якщо їхати недалеко, то своєю фірмою знімаємо пару спринтерів. Якщо дозволяє час - можна проїхатися собаками, раз 5 їздив автостопом. У багатьох містах бував десятки разів, і коли нічого цікавого перед матчем не намічається, то хочеться приїхати прям під самий матч і після гри відразу ж виїхати додому.

- Взагалі, навіщо люди б'ють золотий сезон, витрачають гроші, що в твоєму розумінні золотий сезон?

Коли я дізнався що є таке поняття як «Золотий сезон», я навіть не замислювався спеціально його пробивати, просто їздив в інші міста за командою. Мені ще з дитинства подобалося їздити в різні міста, а коли «захворів Металургом», почав поєднувати підтримку рідного клубу з подорожами по Україні. Гроші на те і є, щоб їх витрачати. Кожен витрачає їх по-своєму. Головне їздити не для позначки типу «ось я такий офігенний, пробив золото», а робити це від душі для підтримки клубу. Просто приємно самому усвідомлювати, що ти був з клубом в будь-якому куточку України, де Металург грав офіційний матч.

- Найцінніший для тебе виїзд починаючи з 2005 року?

Швидше за все це ФК Харків - МЗ у 2005, перший виїзд своїм ходом на поїзді. Після цього зрозумів, що поїзд і бас взагалі і близько не можна ставити, після цього більшу частину виїздів пробив саме на поїзді.

- Найбільші проблеми коли тобі загрожував зрив золота?

Так, багато було ситуацій коли міг пропустити матч. Найбільша проблема це робота. Було стільки відмазок щоб відкосити робочий день (весілля, дні народження, хвороби, пожежі...). Іноді на домашки доводилося їхати на таксі прям в костюмі з роботи... Але навіщо потрібна така робота, через яку не вдається зістикувати все. Я звільнився, знайшов собі заняття до душі, щоб міг встигати скрізь.

Була ситуація з виїздом до Києва, коли за день до матчу я заїхав до друзів у Луганськ на домашку Зорі, потім собакою в Харків, а там по вписці в Київ хотів виїхати. Але мене зняли з поїзда в Люботині, в кишені 20 грн, сяк-так пропетляв. Запізнився на матч, але все-таки доїхав...

- Скільки разів готовий ще робити золото?

Я не замислювався над цим, але поки є можливість, то чому б і не пробити ще з десяток ;)

- А ніхто і не проти -;) До речі, а батьки не були проти того, що сина часто немає вдома?

На перший виїзд поїхав офіційно - батьки провели до автобусів, познайомившись з тими людьми, хто організовував поїздку. По приїзду особливих претензій не було, вони думали я раз поїду і все. Через пару тижнів виїзд до Дніпропетровська, по відстані і часу зовсім близько. З'їздив, батьки так і не дізналися. Так само пробив і Кривий Ріг. Потім перед виїздом до Донецька довелося підключити класного керівника зателефонувати додому, сказати що ми їдемо з класом на екскурсію в інше місто. Вдома звичайно ж повірили, але повернувшись додому, сидячи біля телевізора разом з батьками дивилися огляд туру і на весь екран показали... мене. Це був шок для них. Потім вони почали втішати себе, мовляв це тимчасове захоплення, пару раз поїду і заб'ю. Зараз вже звикли і траблів вдома немає.

- Матеріально (батьки) допомагали?

Перший час економив на сніданках в школі. Коли ще нормально не працював - то шукав дрібні підробітки. У крайньому випадку позичав гроші у друзів старших і їхав на футбол не дивлячись ні на що. Кілька разів батьки допомагали, за що їм спасибі!

- Скільки у тебе витрачається за весь виїзний сезон грошей?

Ніколи не рахував, за останній сезон, напевно, близько 5-6 тис. грн.

- Далі, про сектор. Скільки у вас на секторі заряджають людей, припустимо ти б міг залізти на вишку і почати заряджати?

Заряджає 4 людини, весь матч змінюються. Звичайно міг би, але немає бажання, мені простіше шизіти з трибуни.

- Яке відношення до алкоголю?

На виїздах можна випити, але тільки на зворотньому шляху, або коли довга дорога. На домашках після гри, в пабі можна проаналізувати матч за келихом пива... Якісну підтримку команді можуть забезпечити лише тверезі люди!

- Чому вас називають саме бомжами?

Тому що ми витрачаємо на виїзди в Ужгород по півтори тисячі грн на рило, їдемо в обидві сторони в купе, знімаємо в центрі міста квартиру на 3 дні, Весь виїзд п'ємо мартіні, катаємося на таксі... ;) А взагалі я не в курсі, тому що це було ще до моєї появи в движі.

- Чи зможеш ти себе в майбутньому уявити без Металурга?

Ні, це наркотик.

- Який репертуар пісень на віражі?

В основному стандартні заряди, яким не один рік. Немало зарядів українською мовою, кожну гру обов'язково виконуємо "Ой на горі ...". Зараз намагаємося ввести нові пісні у наш репертуар: "Весна на Зарічній вулиці" (пісня близька кожному запорожцю), "Червону Руту" (щоб не втикати на збірній), активно використовуємо барабан.

- Скільки людей катає на виїзди?

Залежно від дальності. У сусідній Дніпропетровськ вивозимо і по 300-450 чол. Але в середньому виїжджає близько 150. Більшість їде на автобусах, але стабільно близько 25-30 чоловік виїжджає своїм ходом - поїздами, собаками, автостопом ...

- Найбільш масовий виїзд?

Фінал кубка України - Динамо - Металург, у травні 2006. Дуже багато автобусів, так само їхали поїздами, тільки в нашому поїзді було по чоловік 20-30 виїзних в кожному вагоні... У Києві на Олімпійському зайняли 2 з половиною сектори, багато людей було на звичайних секторах. Точної кількості не можу сказати. Фінал програли 1:0. Програти у фіналі набагато прикріше ніж вилетіти на початковій стадії кубка, але, я вірю, що попереду ще буде можливість взяти кубок.

- Чи спілкуєшся ви з ультрас країн колишніх СНД?

Спілкуємось з динаміками (Мінськ). Вони до нас на фан-турнір в тому році приїжджали. Спілкуюся з деякими конями, м'ясними, вони за нас навіть на виїзди ганяли.

- Хто у вас друзі?

Зоря, Кривбас, Металург Маріуполь, Закарпаття, Волинь. Нейтрал з донецьким Металургом.

- А вороги?

По вишці - всі ті, хто не потрапив в розділ «друзі»

- Якщо у вас всередині движу виникає проблеми, які способи вирішення?

Дивлячись якого характеру проблеми. Якщо щось трапляється (таке буває дуже рідко) - збираємося і вирішуємо.

- Чи багато проблем буває з акабами на виїздах?

Практично не буває, рідко використовуємо піро, тому й траблів майже немає

- Про збірну, чи багато запорожців регулярно катає за збірну?

В залежності від того, де збірна грає. У Литві в 2007 нас було лише 5 чол. Їздили туди і назад поїздом із заїздом на по дорозі назад до Мінська. Виїзд до Хорватії через пів Європи пробили вдвох, маса вражень! У Мінську - 9 чол. До Харкова на Хорватію вивезли більше сотні. У Дніпрі на Англії було близько 150 чол. Не розумію людей які ігнорують матчі збірної.

- Що можеш сказати про слова: Support your local football team?

Я вважаю, що потрібно бути патріотом свого міста, і вболівати за місцевий клуб, нехай він грає навіть на чемпіонат міста. Ніколи не розумів тих, хто вболіває за якісь забугорні клуби, ніразу вживу не побачивши їх гру.

- Не хотілося в якийсь момент забити на все, і просто жити життям поза фанатизмом?

Ні, як на це можна забити, коли це в крові? ;)

- За малий такий термін бригада "Бешкетники" встигли провести якусь акцію?

Ми встигли провести активну пропаганду «червоної теми» на трибуні. Виготовили кілька банерів та прапорів, робили текстовики для виїзду до Полтави з натяком полтавчанам продати врожай і оплатити хостинг сайту фанатів Ворскли;). Так само були текстовики, що показують нашу позицію з приводу встановлення пам'ятника Сталіну в Запоріжжі. Ми не ставимо собі грандіозних планів щодо ультри. У найближчих планах хочемо яскраво оформити свій 6-й сектор. Фінанси поки що не дозволяють мутити щось масштабне. Попереду багато роботи ...

- Який перфоманс ти вважаєш кращим за проведений на секторі Металурга час?

Мені дуже сподобалося модульне шоу на всю трибуну, яке підготувала «ULTRA SICH» на останній домашній матч з кротами (донецький Шахтар.прим). На жаль через танці не всі встигли на момент підняття листів, але брак в 100 чоловік майже не видно.

- Скільки взагалі секторів відведено фанатам Металург на "Славутичі"?

Фанатським сектором офіційно вважається тільки 7-й, але останнім часом активно почав підключатися 8-й, і ми у себе на 6-му пояснюємо кузьмі, що вони повинні підключатися до підтримки...

- Чи є якісь контакти з керівництвом, гравцями?

Раніше взагалі зустрічей не було, так як з керівництвом були погані відносини, але з розвитком сектору з нами почали рахуватися в клубі і зустрічі з гравцями та керівництвом проходять регулярно.

- Хто кращий у світі? (Фанатизм)

Польща

- Стежиш за фанатами Росії, Білорусі, і взагалі країн колишніх СНД?

Дивлюся огляди на ultras.org.ua, іноді заглядаю на russian-ultras.com

- Спасибі тобі за інтерв'ю, бажаю тобі пробити не один золотий сезон, здоров'я та успіхів!

Дякую, буду старатися!