Інтерв'ю з представником ФК Динамо (Мінськ)
14 липня 2010
- Давай почнемо з тебе. Розкажи про себе. З якого року фанатієш за Динамо?

З чого почати... навіть важко зразу сформулювати відповідь - ВСЕ життя це ДИНАМО, це МОЯ РОДИНА, і становлення, чудові роки в юності, що плавно перейшли в зрілі чоловічі погляди! Зв'язав себе з футболом з 1996 року.

- Ти потрапив одразу на фан-сектор, чи ходив ще на центральні сектори?

Одразу, що найдивніше, перші фан-сектори формувалися суто в центрі стадіо :)

- У якому році був перший виїзд? І куди?

1998 рік, місто Гродно

- Скільки пробив з 1998 року? Є золото?

Достатньо, щоб не говорити про це тихо, або за рогом;) Звичайно ж так, причому не один сезон.

- Ти є челеном якиоїсь бригади? Лідер її?

За своїм кредо я ЛІДЕР, у всьому і скрізь. Але моя бригада вже не існує (на мій превеликий жаль). Маємо відношення до ULTRAS і до всього, що з ним пов'язано на секторі клубу Динамо Мінськ та на матчах збірної Білорусі!

- Скільки в Мінську фан-бригад?

Достатньо для тримання у місті порядку.

- Поговоримо про сектор. Отже, з якого року можна вважати розпочатим фан-рух у ФК "Динамо" Мінськ?

Наш рух почав активно розвиватися в 80-х рр. Якщо брати в розрахунок те, що була інша країна (СРСР) і рівень футболу, то його масовість, видовищність і фан-рух в своєму роді не можна порівнювати з нинішніми футбольними інфраструктурами та фан-угрупуваннями. Пізніше стався розвал країни, і утворення нової Республіки Біла Русь, відповідно новий чемпіонат і виток фан-руху в країні. Був невеликий спад у сформованих умовах, і новий початок був у 92-му році, з першим туром 1-го Чемпіонату Білої Русі

- Яке відвідування фан-сектора було в ті роки? Хтось залишився зі "старих" на даний момент в русі?

На момент становлення фан-рухів спочатку на секторі збиралося близько 20 чоловік, і пізніше з настанням наступних чемпіонатів починалося поступове зростання. З "старих" залишилася достатня кількість, вони звичайно ж не відвідують всі матчі як раніше, але постійно беруть участь у всіх подіях пов'язаних з клубом, як на полі, так і за його межами.

- Скільки в наш час збирає сектор? Як впливає те, що команда грала на різних стадіонах?

У наші дні збирається пристойний для Білої Русі сектор 1300-1500 фанатів, будучи тим самим найчисленнішим фан-рухом в Білій Русі, законодавцем мод і лідером за кількістю фанатів на матчах свого клубу.

Як може впливати цей фактор? Тільки негативно, але ми мужньо реагуємо на такі подарунки долі. МИ ДИНАМО - МИ СІМ'Я!

- Скільки коштує квиток на матч? Чи є абонементи?

Квиток коштує в межах 2-5 $, в залежності від рівня матчу чемпіонату. Абонемент звичайно ж є, й досить добре зарекомендував себе серед фанатів (дає ряд переваг його власникові, знижки, участь в акціях, участь у нічному житті міста та його кращих клубах, знижки при відвідинах спорт-барів та ресторанів) і при чому не тільки Динамо, але й в інших містах Білої Русі.

- Що ви робите для того щоб збільшити кількість людей на секторі?

Всіма способами ведеться всіляка пропоганда, зацікавленість людей з боку: листівки, афіші, всілякі наклейки, стікери, графіті у місті (які швидко зникають звичайно, але сам факт, часто перед дербі) і багато іншого.

- У Динамо Мінськ є свій офіційний фан-клуб?

Ні, в принципі є організована група підтримки, 9-ка називається, практично постійна присутність на виїзних іграх, мають свою інтернет-сторінку.

- Коли готуєте масштабний перфоманс, звідки берете гроші?

Всі фанати і фірми які у нас є допомагають грошима на добру справу, і поняття "общак" ніхто не відміняв. Добровільні внески на кожному матчі і виїзді команди.

- На виїзди багато народу їздить?

На виїздах зазвичай немає такої відвідуваності як на домашніх матчах, порядку 130-150:) В залежності від суперника і віддаленості, але фішкою останніх років стало влаштовувати тури і матчі на кубок країни в будні, ще і це важливий чинник виїзду для багатьох.

- Де в Білій Русі краща акустика на стадіоні?

Так одразу й не скажеш, Динамо-Юні, виділяється на тлі інших, Борисов і Брест, і чудово побудований Гомель для відмінної шизи на матчі.

- Яким способом краще добратся до виїзного міста, особисто тобі?

Для мене краще на авто, якщо фірмою або в хорошій компанії, то без сумнівів на бусі, а на дальняк, звичайно, можна і поїзд з собакою розглянути як варіанти.

- Які стосунки з керівництвом?

Нормальні стосунки. Поганий аспект в тому, що не все вирішує керівництво і МИ, безліч нюансів вносить міліція, зі своїми поглядами на проблеми сектора, але вже зроблено досить багато і вже пройшло пару турів на яких на секторі Динамо на домашніх матчах була відсутня міліція, а були присутні стюарди, з рядів Динамо, які контролювали порядок, плануємо, якщо все зійдеться, передавати такий досвід в інші міста Білої Русі.

- Яке відношення у вас з міліцією в інших виїзних містах?

Тут можна говорити в цілому про відносини Акаба і фанатів у всій Білій Русі. Вони досить напружені, як у Мінську так і інших містах. Доходить до абсурду: не дають дозволу розвішувати банера англійською мовою або розцінюють деякі як пропаганду насилля! Але ми всіма силами боремося зі всіма негодами, МИ ДИНАМО - МИ СІМ'Я, цим все сказано!

- Часто використовуйте піротехніку? Є проблеми через це?

Пару років тому вона використовувалася досить часто, А тепер це "невимовна розкіш", дуже багато вимог які нам висловлюють Акаби (на їхню думку ми не виконуємо нічого), тому в даний момент, на превеликий жаль доводиться оформляти тільки Ultras (модулі, стрічки, прапори, банера, розтяги) і т.д.) без піротехніки, але надія залишається - перший крок до цього зробили - вже з'явилися стюарди на стадіоні, залишилося небагато і ми все-таки доб'ємося свого і в інших питаннях, які нас цікавлять на секторі.

- За останні... ну скажімо років 5 яка наймасштабніша акція Динамо?

Відразу так і не скажеш, в плані футболу або Ultras.. Акція протесту проти рішення суду, де був убитий фанат Динамо, а вбивці дали 1,8 роки умовно лише тому що він був сином прокурора... Масштаби дійшли до того, що всі три ліги чемпіонатів Білої Русі вивішували банера протесту в нашу підтримку, був величезний резонанс у суспільстві та ЗМІ, а ми тільки цього й чекали і добилися свого, щоб на проблему звернули уваги вищі органи міліції.

- Ви атрибутику замовляєте самі, або клуб допомагає?

Самі, але й без клубної підтримки не обходимося, по-всякому буває

- Чи є у вас на секторі фейс-контроль? Допускаєте на сектор малолітніх хлопчаків, дівчат?

Звичайно, найважливіша прерогатива, і навіть металошукач встановлений, через який зобов'язаний пройти кожен перед входом на стадіон, це ж Біла Русь! Молоді вистачає, і дівчат теж пристойно ходить на футбол на фанатські і звичайні сектора.

- Що скажеш з приводу алкоголю?

Це головний ворог нинішньої молоді, і з ним намагаємося боротися на початку, особливо це позначається на виїзних матчах. Всіма методами намагаємося припиняти даний факт, трапляється дуже багато нюансів з цього приводу як на домашніх так і на і виїзних матчах.

- Куди у вас був наймасовіший виїзд?

Наймасовіший це безсумнівно Борисов, виїжджає близько 550-600 фанів, у нас так склалося, що матчі з БАТЕ стали Super Classico і туди прагне поїхати якомога більше фанатів, він і виділяється з інших в чемпіонатуі. І по шизі і по Ultras обох команд, з небувалими масштабами піротехніки на матчах.

- Який у вас репертуар зарядів?

Досить різноманітний репертуар, з цього сезону ось наприклад ввели нові заряди, які постійно звучать тепер на секторі, не стоїмо на місці прагнемо вдосконалюватись.

- Клуб допомагає з виїздами?

Впринципі ні. Коли граємо в Європі інша розмова, з оформленням віз або транспорту. А так у нас не такі великі відстані як у вас, своїми силами обходимося...

- Хто у вас друзі?

Динамо (Брест) брати по крові і по розуму

- З динамівських колективів є ще з кимось зв'язки?

Ні, точніше буде сказати можуть бути товариші або "хороші відносини"

- Ворог номер 1,зрозуміло, МТЗ-РІПО (вірніше Партизан), а є ще хтось?

Так, ти безсумнівно правий, № 1 це МТЗ-РІПО (точніше Партизан) - а ще точніше мерзота, антіфа які розрослися до небувалих масштабів, і з ними йде постійна боротьба на всіх фронтах. Решта це: Гомель (1-ша ліга, ще в сезоні 2009 р грав у вищій), Могильов, Солігорськ, Вітебськ, Бобруйськ і т.д. Одним словом проти всіх, за винятком Динамо (Брест) і БАТЕ, з ними суто привітні відносини, за все їх перебування в лізі не було конфузів.

- Чи були масштабні трабли поза сектором з ворогами?

Звичайно були, досить часто відбуваються трабли поза сектором і без участі акабів

- За кілька років фан-рух в Білій Русі став значно потужнішим, з чим це пов'язано?

З популяризацією фуболу в країні, а крім того був у нас епізод в історії Білої Русі, коли траплялася в єврокубках Польща, кілька сезонів поспіль, ось від її натхнення, цілеспрямованості, поваги, культури вболівання, відношення до справи як фанатів так і клубів почався істотний поштовх до зміни обличчя Білої Русі і футболу зокрема.

- Чи зможеш ти себе уявити поза Динамо?

Ні! Це неможливо, Тільки Динамо! Динамо назавжди в моєму серці!

- Супорт на збірній, що можеш розказати?

Супорт за збірну почався не так давно в принципі (справа в тому, що люди, які вболівають за клуби з великим небажанням приєднуються до сектору збірної, хоча стан речей починає змінюватися, що характерно видно стало в сезоні 2009, за кількістю людей і прапорів різних клубів на домашніх матчах, коли збірна грала в різних містах Біліої Русі. Якщо б у нас підтримка збірної була на такому рівні як у вас на Україні і з такою кількістю народу, все було б набагато легше. Знайшлися люди зацікавлені у збірній і тільки! З ними і почали роботу, дуже добре налагоджена робота з федерацією, немає ніяких примх, як на клубному рівні :) Нема заборон на банери, різного роду перфоманс, але у випадку зі збірною роботи достатньо багато і вона плідно розвивається, багато чого ще потрібно зробити, і ми рано чи пізно вийдемо на більш високий рівень.

- На виїзди катаєш?

Звичайно, як же без цього, при чому кілька досить бойових вийшло навіть! Такі як:
Україна (Київ) 2001
Україна (Львів) 2009
Чехія (Теплиця) 2002
Польща (Вронкі) 2003
Польща (Бяло-Подляска) 2005
Молдова (Тирасполь, Придністров'я) 2003
Молдова (Кишинів) 2005
Литва (Каунас і Вільнюс) 2005
Румунія (Бухарест) 2006.
Досить великий географічний досвід країн: Італія, Голландія, Хорватія, Англія, Андорра, Шотландія і т.д. одним словом виїзди за збірну своєї країни повні екстремальних і тільки позитивних емоцій. Хто ще не зважився спробуйте, хлопці, там є місця де можна залишили слід!

- Якому стилю одягу віддаєш перевагу?

Casuals Style

- Хто на твою думку № 1 у світі? (Фанатизм)

Найкращі ще не народилися

- Хто кращий на твою думку в Росії та Україні

Зеніт, ЦСКА та Динамо, Шахтар

- Спасибі за цікаве інтерв'ю! Бажаю тобі і столичному руху удачі і процвітанія!

Спасибі, було приємно поспілкуватися з хорошою людиною і фанатом з України, і тобі удачі на нашому нелегкому шляху!