Інтерв'ю з колишнім лідером Фратрії (Спартак Москва)
18 серпня 2010
В наші дні фанатизм в Москві (зокрема на трибунах Спартака) вийшов на небувалий рівень, фанати катаються тисячами на виїзди, активно підтримують молодіжний склад (і не тільки на домашніх іграх) масово палять піротехніку, І звичайно мають великий фанатський сектор. Про все це нам розповість лідер (вже з приставкой "екс") Іван, в фанатських колах більш відомий як Комбат.

- Привіт, представся будь ласка

Всім привіт. Мене звуть Іван, більш відомий як Комбат в фанатських колах. До недавнього часу протягом 5-ти років активно займався розвитком спартаківського і російського фанатизму і ультри зокрема. Зараз же не маю до цього абсолютно ніякого відношення, практично займаюся іншими речами.

- Чому пішов, набридло?

Ні, не набридло, але обставини склалися таким чином, що я просто не бачу себе в нинішньому русі Спартака. У Росії провідні движі настільки політизувалися і настільки щільно працюють з владою, що мені не знайшлося місця в цьому новому, по суті, середовищі.

- З якого року саме ходиш на футбол? Що змусило тебе перейти на фан-трибуну?

Перший раз потрапив на футбол в 1994 році, на Лужники, погода була поганою, народу нікого просто. Але щось таке перемкнуло і я зрозумів що це моє. З 1996 практично не пропускав домашніх матчів (тільки влітку, пару місяців проводив на дачі). А перший виїзд пробив у 1997 році. На фан-трибуну я не переходив, відразу прийшов.

- Скільки з тих пір виїздів у тебе? Золото є?

Виїздів точно зараз не скажу, останній раз коли перераховував було більше 80 з чимось, зараз близько 90. У мене було три сезони поспіль абсолютно всі ігри, крім одного виїзду. А одного разу цей виїзд був останнім у сезоні :) Хтось думає що прикро, але для мене золотий сезон ніколи не був самоціллю. Я просто катав на виїзди і ходив на домашки, не заморочувався з цього приводу.

- Давай поговоримо про сектори червоно-білих, який рік можна вважати початком фан-руху в Москві, зокрема підтримки ФК Спартак?

Фан-рух Спартака, як якась складова з'явився на початку 70-их років. Рік заснування постійно оспорюється, мені якщо чесно не так і важливо - я тоді ще й не народився. І всі ці суперечки типу в якому році заснований клуб або фан-движ для тих, кому зайнятися більше нічим, для мене всі ці питання ніколи не були принциповими. Якщо ж говорити про ультру, то вона почала зароджуватися в 2003, Фратрія з'явилася в кінці 2005 року.

- А звідки пішла назва - Фратрія?

Діло було так. Зібралися ми на манєжці, буквально біля стін Кремля. Я, до речі не жартую, в той час (2005 рік), там був класний невеликий англійський паб, там і планували провести зустріч, але як завжди, всі приїхали не самі, а зі свитою з 2-3 чоловік. Коротше весь цвіт червоно-білого руху на той момент. Зібралося в результаті людей під 30-35, і в цей невеликий пабчик ледве влізли. Але було тісно і ми вирішили вийти на вулицю і переговорити там. У результаті влаштувалися на одній з лавок в 20-ти метрах від Кремлівських стін і почали обговорювати можливість створення єдиної червоно-білої організації за аналогією із західними ультрас-групами, що об`єднує тисячі чоловік. Після години теревень, одноголосно прийняли рішення, що такій організації бути і що на наступну зустріч потрібно розробити статут і придумати назву. Наступна зустріч відбулася тижнів через два, у нашому легендарному шинку "Підвал", якого давно вже немає. Там то й була придумана ця назва, якої спочатку навіть і в списках не було. Ми шукали незаїжджене, незвичайне слово, яке легко б запам'ятовувалося і асоціювалося тільки з нами і ніким більше. Я думаю з назвою ми вгадали на 100%

- А скільки фан-бригад Москві? (Спартака)

Ніколи не рахував.

- Ну а найвпливовіші?

Юніон, Школа, КВО, Альянс, Боксери, Крауди

- Керувати такою трибуною... вкрай важко. Що скажеш про пісні, розмаїття велике?

Управляти трибуною у 20 000 чоловік не те що важко, а дико важко. Особливо коли дивишся всі 90 хвилин на саму трибуну, один сектор пригальмовує і збивається, другий взагалі не співає, а третій зрозуміти не може що там заряджають. Таке теж буває, особливо на початку. Вихід один - придумувати і вводити нові пісні. Старі пісні всі співають по різному, а коли співає 10 осіб і 10 тисяч різниця шалена. Тому придумуєш нову пісню, яку починає співати 10-20 чоловік, потім підключається поступово весь сектор, потім два, і ось уже вся трибуна може зробити щось синхронно, і ось коли щось виходить вперше, охоплюють неймовірні відчуття.

- Скільки споукменів, барабанів на трибуні "Б"?

Заряджаючих чоловік 5 - по кожному на сектор, іноді абсолютно випадкові люди залазять на поруччя і намагаються координувати дії свого сектору з усіма іншими.
Барабана два. Пробували різні варіанти, і по барабану на кожен сектор, але вони збивалися, тому зупинилися на двох великим барабанах, які стоять у центрі Б8 - центрального сектора трибуни "Б"

- Як можна потрапити у Фратрію? Йде спеціальний відбір, або ж це відбувається спонтанно?

Для того щоб потрапити у Фратрію, потрібно заповнити анкету і внести річний внесок. Це перша ступінь, який я називаю "співчуваючі". Натомість ви отримуєте членську картку і доступ до закритої частини форуму, де у вас відтепер з'являється можливість заздалегідь, в режимі он-лайн, без будь-яких націнок та передплат забронювати собі квиток на будь-яку гру Спартака, або навіть місце в автобусі на виїзд.

Другий ступінь, який умовно можна назвати "учасники" або "актив" це вже члени наших ініціативних груп або просто одинаки, яким недостатньо одного лише походу на футбол або виїзду. Цей актив займається підготовкою перфомансів, допомогою на трибуні, і не тільки.

- Чи багато зараз людей в організації?

Якщо говорити про тих хто купив карти, то близько 1000 чоловік, якщо приплюсувати сюди членів фірм, частина ІГ у яких карт немає, то близько 2000 має вийти в загальній складності. Але це, треба розуміти, активна частина, яка хоча б інтернет читає, і навіть іноді щось пише. А співчуваючих і людей, які купують квиток через Фратрію, набагато більше.

- А чи багато людей збираються на Лужниках?

Ну офіційного, Спартак найбільш відвідуваний клуб у чемпіонаті, за останніми даними середня відвідуваність трохи більше 27 тисяч за гру, при тому що дербі ще не було. Повністю про відвідуваність тут

Фан-сектором особисто я вважаю всю нашу трибуну за воротами, повністю вона вміщує майже 22 000, але квитків на неї продається максимум 20 000 через ментовські вирізки. На важливих іграх вона битком забита, а так в середньому по 10-12 тисяч регулярно

- Величезні банери, модулі - звідки беруться гроші на перфоманс?

З миру по нитці. Раніше реально так і збирали - пожертвування з усіх потрохи. Хтось кидав десять рублів, хтось давав десять тисяч, а хтось і всі сто. Але брало участь в процесі дуже багато людей і збори грошей на перфоманс оголошувалися на всіх ЧБ-ресурсах. Але довго так, ясна річ тривати не могло, плюс постійні розмови, що хтось ці гроші кладе собі в кишеню, змусили нас працювати в напрямку власного заробітку, щоб не залежати від "громадських грошей". Так з'явився магазин з нашою атрибутикою, так почали серйозно займатися організацією автобусів на виїзди збираючи деколи по 10-12 басів на виїзд. Почали робити націнку на квиток у розмірі 50р, які йшли на супорт. Рік тому ввели членські карти і річний внесок (зараз це 800 рублів на рік, а для власників попередньої фанкарти і членів ІГ - 500 рублів на рік), що так само полегшило завдання по збору коштів. Плюс з цього року Фратрія таки підписала договір з клубом про продаж абонементів і квитків та отримує в кожного проданого квитка або абонемента на будь-яку гру свій відсоток. Але чим більше стає організація, тим більших грошей вона вимагає. Так що грошей постійно не вистачало і бувало доводилося відмовлятися від тієї чи і іншої задумки тупо через брак коштів.

- Чи часто бувають ультрас акції?

На матчах з конями, бомжами в обов'язковому порядку, тобто мінімум 3 рази за сезон

- Які у Вас відносини з міліцією, на вашому стадіоні?

Були рівні, зараз теж ніби без перегинів. Вони не лізуть до нас мінімізуючи свою присутність на наших основних секторах, ми не перегинаємо палицю в плані кидання фаєрів, ламання крісел і т.д. Трапляються часом перегини, але в цілому все рівно

- Виїзна активність, як йдуть справи? Кількість людей? Ну я так розумію там проблем з міліцією більше?

Кількість людей на виїздах в останні роки збільшилася просто в геометричній прогресії. Якщо в середині дев'яностих їздили десятки, на рубежі століття це були сотні, то зараз їздять тисячі! У 2009 році по-моєму перевершені всі можливі і неможливі рекорди по відвідуваності!
Казань - більше 6000 тисяч людей на стадіоні
Ростов - 7000
Самара - майже 10 000 тисяч чоловік.
Шалені цифри, які з одного боку радують, а з іншого боку жахають, коли бачиш ХТО приїжджає на ці виїзди. Такої кількості бидла і "єблобиття" своїм немає, звичайно, ні у одного руху в Росії. Дисципліна на виїздах сильно кульгає.

- Пробували з цим боротися?

Так, я ж кажу, "єблобиття" відбувається майже на кожному матчі

- Яким способом краще добиратися на виїзд?

Дивлячись куди, по Росії або поїзд, або літак. Найчастіше літак, але один-два виїзди пробивав на поїзді. По Європі зовсім інші люди найчастіше ганяють, тому не відмовляюсь і від баса - головне щоб компанія була гарною. У ній насправді вся й справа. Поїхати я можу і на собаках, без проблем, але ж головне на виїзді це компанія.

- Як сам особисто ставишся до алкоголю?

П'ю, але не дозволяю собі на публіці з'являтися у відверто п'яному вигляді. Навряд чи ти знайдеш багато людей які бачили мене бухим. Але при цьому не відмовляю собі ні в пиві, ні в горілці, ні в коньячку :)

- Чи часто у вас бувають марші на виїздах?

Перший пройшов на початку 2008-го року, в 2009-му році майже кожен виїзд супроводжувався маршем, перед грою збирав по декілька тисяч чоловік. Найкрутіший марш нам поламав ОМОН, в Пітері, в останньому турі 2009 - тоді було пов'язано близько 400 осіб

- Чи часто Ви використовуєте піротехніку? Виникають через нею проблеми?

Піротехніка використовується масово в середньому 2-3 рази за рік. Мається на увазі саме організована купівля і пронос. Через неї виникають постійні проблеми, особливо коли знаходять менти:) Один раз, за пару годин до дербі з конями, у нас на трибуні знайшли сумку з кількома сотнями фаєрів, димів, стробів - було дико обломно.

- Чи є якісь ультрас групи, які підтримують Спартак організовано?

Організовані групи є в багатьох містах, але централізовано з ними ніхто не працює. У Фратрії є відділення в Пітері і все.

- Яке ультрас-шоу у Фратрії було кращим?

Спартак - Зеніт. 2007



- Крім ЦСКА, є ще "вороги"?

Ну як сказати вороги... Я за ворогів вважаю наш уряд, а інших фанатів ворогами навіть язик не повертається назвати - суперники так, мудаки теж, але не вороги.

- А друзі є? Ну з якими можна пити пиво, чи на стадіоні переклички?

Ну нормальні відносини з ростовською хлопцями які в більшості своїй підтримують Спартак крім Ростова і регулярно ганяють місцевих коней. Так що багато м'ясних давно дружить і перед матчем завжди абсолютно дружня атмосфера. Якісь особисті контакти в кожному місті є, але офіційної дружби немає ні з ким ні

- Є люди які підтримують ХК "Спартак"?

Є люди, які при виборі футбол чи хокей, більше віддають свій голос на користь шайби. Кілька разів в тому сезоні футбольні матчі накладалися на хокейні та хокеїсти ніколи не залишалися без підтримки

- А виїзди пробивав за ХК?

У мене один - Рига, а є ті у кого кілька десятків виїздів за ХК.

- Яке відношення з керівництвом клубу? Гравцями? Чи є зустрічі?

З приходом Валерія Карпіна можна сказати відносини майже ідеальні, був би ще свій стадіон... З гравцями теж проводилися і проводяться регулярні зустрічі. Деякі навіть дружать з гравцями. Ну а з ветеранами і нашими легендами, так взагалі на постійному зв'язку. Ось наприклад зараз кілька сотень чоловік разом з усіма нашими ветеранами грають в Туреччині у футбол на "Кубок Алєнічєва". Приїжджають разом відпочити і фанати і футболісти. Просто відпочити, поштовхати м'ячик, випити пивка. Я вважаю це круто

- Як ставитеся до дівчат на секторі? Чи є жіночий моб?

Жіночого мобу немає, і слава Богу. Дівчат вистачає, але організації, і вже тим більше фірми немає.

- Ви проводите різні акції (мається на увазі не на трибуні) а допустимо в дитячих будинках, притулках?

Так, у нас якось сама собою утворилася ініціативна група, яка стала організовувати поїздки в дитячі будинки, організацію свят для дітей, вивіз груп на різні заходи чи то футбольний матч, або хокейний, або навіть нагородження команди. Все це отримало широкий відгук не тільки в середовищі спартаківських уболівальників. Після нашого досвіду таку практику ввели практично всі движі - дитячим будинкам допомагають і ЦСКА і динаміки і Локомотив і багато багато інших. У нас же це дійшло до того, що був створений і нещодавно зареєстрований навіть благодійний фонд "Червоно-білі серця" завдання якому проводити благодійні акції, допомагати дитячим будинкам і тим, кому дійсно потрібна допомога, будь то ветеран Спартака або вболівальник клубу.

- За підсумками сезону 2009, скільки золотників?


160 людей

- Підтримуєте Спартак-2, молодіжку?

Так. Багато хто із задоволенням ходить подивитися на молодь і просто поговорити з друзями. Є й активний сектор - збирає пару сотень чоловік, а на важливі ігри і пару тисяч, який активно підтримує дублерів. До речі раніше золотим сезоном вважалося відвідування ігор як основної команди, так і дубля. Знаю, що і зараз є прихильники саме такого трактування золотого сезону.

- Супорт на збірній, що можеш розповісти?

На збірній все було рівно поки був нормальний ВОБ. Це об'єднання саме по собі унікальне, а коли почало все виходити так взагалі виросло в реальну силу. За дуже короткий час вдалося налагодити класний супорт збірної, вивозити склади за кордон на ігри, влаштовувати маштабні перфоманси навіть на виїздах і навіть під час чемпіонату Європи. Але потім сталися всім відомі події, які буквально розвалили організацію, так що складно сказати що буде тепер. А до цього був самий великий банер у світі в Лужниках - 130 на 80 метрів.

- Фратрія безпосередньо, допомагала в підготовці перфомансу?

Не просто допомагала, а майже завжди ми були одними з головних організаторів.

- Яку ультру можеш виділити в Першому Дивізіоні?


Ну в першому дивізіоні є ряд клубів які в принципі рівні у плані ультри і виступають на досить непоганому рівні. Гарні акції були в Кубані, калініградской Балтики, хлопців із Ярославля, Нижнього Новгорода. Окремо відзначу Ротор, чия грядка мені дуже імпонує.

- А взагалі стежиш за фанатами країн колишніх СНД? Кого можеш виділити?

Не можу сказати що дуже активно, але завжди в курсі того що відбувається у сусідів і як мінімум всі більш-менш гарні акції переглядаю. Ну в Білорусії однозначно Динамо Мінськ які поза конкуренцією якщо говорити про ультру. Хлопців не дуже багато, але акції проводять грамотні і барвисті. В Україні, на превеликий подив до цих пір не можу виділити жодну супер гарну акцію. Ніби й народу у топ-рухах вистачає, а все якось корявенько виходить. Дуже сподобалася мені акція хохлів спрямована на легалізацію піротехніки коли вони палили фаєра на дахах сусідніх із стадіоном будинків і навіть дельтаплан з фаєром пролітав над полем. Дуже крута тема. Донецьк звичайно влаштовує постійно щось, але з їх можливостями і відносинами з клубом могли б і крутіше виступати. імхо НЕ кажучи вже про те, що вони зараз мають один з найкращих стадіонів Європи

- Чого очікуєш від євросезону для Спартака?

Провалу.

- А що можеш сказати про слова: Support your local football team?

Мені якщо чесно не подобається коли люди вболівають за дві команди, хоча зрозуміти тих, хто грає в першому / другому дивізіоні можна. Те болото, що коїться в нашому футболі просто змушує хоч зрідка виїжджати за який-небудь топ-клуб

- І останнє: Що б ти хотів побажати / сказати, починаючим уболівальникам?

Любити свою команду, обходити стороною політику і бути твердими незважаючи ні на що.

- Спасибі за розповідь. Щасти тобі. Бажаю якщо що, повернутися на трибуну "Б" стадіону "Лужники" :-)

Поживемо, побачимо :)