Інтерв'ю з одним з лідерів фан-руху Буковини (Чернівці)
25 вересня 2010
- Привіт! Розкажи коротко про історію своєї команди

- Футбольний клуб "Буковина" був заснований в 1952 як "Буковина Юнайтед", але існував недовго. Потім був "Авангард", який теж проіснував мало. Словом в 1958 ФК "Буковина" заявилася на чемпіонат СРСР з футболу вже не як аматорський колектив.

- Кращі успіхи команди в чемпіонатах СРСР?

- Краще досягнення - це 5-е місце у Першій лізі останнього сезону в історії чемпіонату СРСР 1990 року, якщо не помиляюся.

- Коли з'явилися перші фанати?

- Якщо говорити про щось типу організованої й активної підтримки нашої команди, то рік 2005, травень. Власне тоді кілька активістів зібралися в секторі-5 на стадіоні "Буковина" по вул. А. Гузар 1, у м. Чернівці. Згодом вони назвали себе "BukoUltras". Хоча на сьогодні багато персонажів вважають себе фанатами зі стажем, типу вони там колись у 80-х, дев'яностих, ходили на стадіон і кричали "Треба гол" або "Від Аляски до Берліна..". Ну кожному своє, але традиції і звичаї (хіба окрім "шашлику") з тих часів не залишилися. Особисто вважаю, що історію починають ті, хто має що залишити нащадкам, у разі фан-руху це напевно новому поколінню.

- Сам то, з якого року ходиш на стадіон?

- Для мене стадіон почався в старих добрих традиціях - "Тато, садок, футбол" Вперше батя привів мене на матч у 1989 році. Так як "дитсадок" знаходився недалеко від стадіону і від нього йшла пряма вулиця, яка вела тільки туди або в парк.

- Яке відвідування (глядачів) було в той час?

- Напевно весь стадіон був забитий. Люди стояли в проходах, на сходах між секторами.

- Розкажи більш докладно про ваш фан-рух. Якому стилю фанатизму віддаєте перевагу? Приміром Польща, Сербія і тому подібне

- Скажу тобі так, я 4 роки прожив у Польщі тому для мене польський фанатизм дуже близький. По суті саме там і підхопив цю "хворобу" десь у 1997. Я вивчав і продовжую вивчати їх сцену ретельно починаючи 2005 року. Для мене поляки стоять якби таким окремим питанням. Тобто є українська фанатська сцена, є польська, а є європейська. Особисто цікавлюся в основному слов'янських сценами. Імпонують також такі бригади як "Спартак" Трнава, Динамо Дрезден, Хайдук Спліт, Аріс, Рапід Відень, Штурм Грац, Сент-Етьєн. З приводу земляків з сектора, то у них трохи все інакше. Є особи на секторі, яким цікава Росія, беруть інспірації, натхнення. Мене на їх сцені мало що надихає, у них повинна бути конкуренція, тому мені здається, що вони перестали розвиватися. Ще років зо два тому багато вражало, а тепер вони нудні. Як я вже писав - все почалося в травні 2005 р. За весь час діяло три банди. На даний момент є тільки 2 - BukoFalcons і Легіон Буко Супортерс. Останнім часом народу, звичайно, прибуло на секторі. Команда вийшла до Першої ліги з 1-го місця і на даний момент показує гарні результати. Більше всього на С-5 збиралося понад 400 осіб. Але цей показник важко визнати остаточним так як активних фанів вистачає і в секторі-4, який поряд з С-5. Там постійно стоять зверху персонажі, які завжди приєднують до простих зарядів і хлопків. Також є протилежні сектори -12 і 11, які на диво ведуть себе так само як сектор-4. Ну а до переклички приєднується вся трибуна.

- Які відносини з президентом клубу, тренером, гравцями?

За цей рік відносини змінилися кардинально. Ми - фанати - стали для клубу, команди дуже важливі. Нас дійсно цінують як тренер так і гравці. З президентом, можна сказати, склалися майже ідеальні стосунки. Просто кожен займається своєю справою і намагається викладатися на всі 100%.

- Чи були серйозний конфлікти всередині сектору?

- Були, але зараз скоріше все під контролем. Єдиний конфлікт - це кузьма + дудка.

- Намагалися пояснити людям, що дудки - зло?

- Більшість розуміє, так як багато людей, які приходять на матчі "Буковини", не раз були на іграх у Львові, Києві, Харкові, Донецьку, Дніпропетровську - тобто там де фанатський рух набагато розвиненіший і де це явище (мається на увазі дудки) потроху зникає, де вважається поганим тоном дудіти.Але кожен матч приходять "олені", яких так і тягне витягти і дмухнути в цей "Пекельний пристрій".

- Яке взагалі відвідування матчів Буковини?

- В основному 6000-8000. Походу саме більше у Першій лізі

- Ви використовуєте піротехніку на стадіоні? Чи не виникають проблеми з міліцією?

- Ще не використовуємо. У планах виступити з пропозицією до керівництва з даного питання. Тобто, всі штрафи за піро ми беремо на себе. А щодо "фурашок", то проблеми з ними завжди були, єдине, що останнім часом все більш-менш спокійно. Скажімо так: нарікати нема за що.

- Як часто проводите різні ультрас-акції?

- Якщо ти питаєш за перфоманс на матчах, то за цей рік ми маємо за плечима чотири таких акцій.На додаток двічі проводили фанатський марш, на самому початку цього року, тобто навесні, де використовували "піро" і на початку сезону 2010-2011 в першому турі. З приводу 2-го маршу, то зрозуміло, що не варто проводити в будь-якому випадку марш посередині літа і взагалі влітку.У планах на осінь одна така цікава акція як "Вболівай за Буковину", пов'язана з піротехнікою. Має на меті пропаганду і залучення більшої кількості людей до фанатизму, а також популяризації (не люблю цього слова, але ..) ультрас руху в нашому місті, особливо на житлових масивах.

- Хто ваші основні вороги / друзі, і чому?

- Вороги - особи, які "переживають" за тернопільську "Ниву" та їх "підстилки" з Хмельницького. А останніми список ворогів поповнили хлопці з "Прикарпаттям". Чому? Ну не склалися у нас приятельські стосунки ...Дружні стосунки у нас з однією з банд "Карпати" Львів (об'єднаною "Галичина Фронт" + "Вервольф", тепер просто Wehrwolf) Також непогані стосунки у нас склалися з суппортерами вінницької "Ниви"

- Скільки людей, як правило, їздить на виїзд?

- 30-40 фанатів так в середньому. Зрозуміло, що залежно від відстані. Саме цей рік у нас підйом в цьому плані

- А куди найдальший виїзд?

- "Нафтовик" Охтирка. Точно не пам'ятаю скільки км, десь 800

- У вас в русі є золотники?

- Нема

- Скільки у тебе особисто виїздів?

- Катаю з 2005 року, з того року перестав рахувати.

- Як часто ви проводите акції і від чого це залежить? Гроші, бажання або що ще щось?

- Бажання є завжди. Для проведення акції напевне має бути привід, типу річниця чи щось подібне або приїзд "корефенів". Ми, по суті, на шляху становлення руху, тому постійно хочеться довести собі, що можеш і здатний на багато що, хочеться прославити свій клуб як можна яскравіше і ефектніше.

- Клуб фінансово помагає в підготовці перформансу?

- Можна сказати, що ми вийшли на той рівень взаємовідносин, де ми самі вирішуємо свої питання. Нам досить того, що ми самі розповсюджуємо квитки на С-5 в касі стадіону, встановлюємо ціну на них. Всі ці кошти йдуть на організацію виїздів, перфу, засоби та елементи супорту і т.п, і т.д. Крім цього ми займаємося фанатської атрибутикою.

- Про атрибутику детальніше, якщо можна..

- Шарфи, кепки, шапки, поло, футболки - все це зусилля авангарду фанатів. У нас є сайт, на якому з усім цим можна ознайомитися. Лише останні два місяці наближенні люди до керівництва почали займатися атрибутикою (вимпели, шарфи, значки та інша хурма). Навіть почали "тирити" наші ідеї. Але це таке.

- Чи багато на секторі відверто лівих людей, дівчат, малолітніх хлопчаків?

- Вистачає...

- Що розкажеш про пісні / заряди?

- Впровадженням пісень і зарядів займався спочатку тільки я, згодом хтось ще щось намагався додавати нового, але дуже рідко. В основному мотиви грецькі та польські. Останнім часом експериментуємо з народними українськими, трохи переробляючи на свій лад. Вважаю, що пісні в наших українських реаліях повинні бути короткими і слова в них мають частіше повторюватися так як слід орієнтуватися на нашу ментальність, контингент який відвідує матчі і т.д. Народ може співати тільки те, що добре знає, особливо з дитинства і по телебаченню (добре кидається в вухо). Якщо говорити про нашому репертуарі, то напевно він значно відрізняється від інших в Україні.

- Чим?

- Ми не співаємо, заряджаємо багато популярних та відомих мотивів. Одна справа стандартні вигуки з хлопками або переклички, а друга - старі мотиви типу "Yellow submarine" або "Оле-Оле" ("А ми йдемо ..").

- Чи є в місті ще й яка-небудь команда? (не футбольна). Підтримуєте її?

- Минулої зими підтримували хокейний клуб "Чернівецькі Пінгвіни", що грає в рідних для нас кольорах жовто-чорних.

- Як вам клуб допомагає? (Виїзда і т.п)

- Як я вже писав раніше, президент клубу надав нам можливість реалізувати квитки і абонементи на фанатський сектор (С-5). Цього по суті достатньо для втілення наших планів по виїздам. Організацією виїздів займаємося повністю самі без втручання людей, які не мають відношення до фанатів. Прагнемо бути самодостатніми і незалежними. А клуб головне, що не заважає.

- Чи є проблеми з міліція на виїздах?

- У порівнянні з минулим, то тепер явно нема на що скаржитися. Намагаємося не "лізти в залупу", а займатися супортом рідного клубу

- Пропаганда з закликом прийти на сектор іде?

- По-любому. Потрібно просто постійно шукати більш ефективні методи пропаганди ніж до цього. Мається на увазі не просто листівки, стікери, і т.п, а придумувати щось нове.

- Чи є у вас власний сайт?

- Так. Більш ніж півроку здається. Спочатку було buko.cv.ua, а тепер fcbc.cv.ua

- Вас запрошували коли-небудь на фан-турніри?, Необов'язково навіть гри у футбол

- Ні.

- А самі, своїм колективом, збираєтеся, граєте?

- Думаємо "замутити" турнір серед фанатів "Буковини".

- Що розкажеш про збірну України? Їздите? Берете участь у перфомансі?


- Останнім часом мало їздимо.Участь у перфомансі ще не доводилося брати.

- Виїзди пробивали?

- Ні. Планували до Польщі, але в нас матч в Одесі був у цей час.

- Стежиш за фанатами України? Міг би когось виділити?

- У цьому сезоні якось похмуро все виглядає. Майже немає перформансів, вражаючих акцій, хоча вже були "хітові" матчі в чемпіонаті. Виділяються, звичайно, "рухи" у яких багато народу на секторах. Цікаво спостерігати за командами"Карпати" Львів, "Металіст" Харків, "Дніпро", "Металург" Запоріжжя. Від них очікуємо гарних презентацій на матчах.

- Яку б виділив акцію ти, серед ультрас України?

- Коли у "Динамо" був віраж, то там було немало хороших "хорео". У "Дніпра" також можна виділити багато, наприклад полотно з кораблем на тлі річки і панорами. Були в них на "Метеорі" добрі презентації. Щодо "хорьків" то найбільше сподобалося полотно на виїзді в Полтаві. Запоріжжя вразило своїм "хорео" на річницю клубу. "Шахтар" колись створював цікавий перфоманс навіть дуже часто. А львів'яни вражають своїм "corteo".

- Стежиш за фанатами країн колишнього СРСР? Кого б виділив? Звичайно крім банального..


- Білоруси, напевно, найяскравіші серед усіх. Мабуть через близькість до Польщі, бо багато в чому схожі на них, принаймні останнім часом. А так навіть і не задумувався, кого можна виділити, бо крім них не за ким і не спостерігав.

- Без питання, щоб хотів бисказати?

- Думаю, що у нас найбільший потенціал у Європі. Маємо немало різних фанатських рухів і конкуренцію між ними. З огляду на останні тенденції розвитку футболу і рівню чемпіонату можна сміливо стверджувати, що українська сцена може стати однією з провідних у Європі.Тому, шановні, варто творити щоб піднімати планку вище для свого руху, так і для опонентів, бо без цього конкуренція буде слабенькою і, звичайно, наша сцена не буде цікавою для нас, а тим більше для чужих.

- Спасибі тобі за інтерв'ю! Удачі на трибуні!

- Взаємно. Всього найкращого і Тобі у твоїй діяльності.