Італія - Сербія -:- (12.10.2010) Відбір до Євро-2012
13 жовтня 2010
Ще до початку зустрічі сербські фанати напали на автобус своєї національної команди - в нього були кинуті камені і фаєри. Травму отримав воротар Стойкович - тому він навіть не перебував на лаві запасних. Фанати пошизіли на центральній площі Генуї, а на самій грі влаштували безлади укупі з банерами про Косово, піротехнікою, спаленням албанського прапора - в італійській пресі пишуть, що невдоволення фанів спричиненен програшем Сербії збірній Естонії в попередньому відбірковому матчі до Євро 2012.

За кілька годин до матчу група хуліганів зібралася неподалік від готелю Гранд Савойя, де базувалася збірна Сербії, і почала скандувати образи на адресу воротаря Володимира Стойковіча. Комісар з безпеки збірної миттєво зажадав забезпечення додаткових заходів безпеки у поліції Італії, але йому було відмовлено.

Перед самим виїздом на стадіон група хуліганів в кількості 30 чоловік оточила автобус, деякі з них навіть проникли всередину. Капітанові збірної Деяну Станковичу і Ніколі Жигічу, а також всім іншим членам команди довелося заспокоювати хуліганів і захистити від них Володимира Стойковіча. Після цього в автобус влетіла пляшка із запалювальною сумішшю, яка влаштувала невелику пожежу. Завдяки футболістам, пожежа була швидко локалізована, але салон автобуса заполонив дим. Як тільки останній член делегації увійшов в транспортний засіб, водій рушив і автобус поїхав.

Матч був зупинений ще до виконання гімнів Італії та Сербії. Делегат УЄФА Петріашвілі скликав Кризовий штаб, в ході якого було вирішено продовжувати матч за умови присутності поліції безпосередньо поруч з сербським сектором. Варіант з тим, щоб сербських уболівальників вивели зі стадіону навіть не розглядався, адже поліція запевняла, що "це може призвести до трагічних наслідків". Позиція ФСС була така: матч повинен бути зіграний при тому, що поліція створить адекватні умови ". Але насправді адекватними умовами і не пахло. На трибунах було "шоу однієї людини", як вже встигли написати численні ЗМІ. Іван Богданов - саме так звуть людину в масці і з татуюваннями, яка вилізла на паркан перед сектором, розрізала сітку, щоб фанати могли жбурляти фаєри на поле, а також демонстративно спалила албанський прапор.

Під час матчу воротар збірної Італії звернувся до рефері з тим, що з трибун на поле летять предмети, які заважають йому зосередитися на грі, після чого четверо суддів прийняли рішення перервати матч, хоча сербська сторона і делегат УЄФА робили все, щоб знайти компроміс. Матч тривав всього 7 хвилин - серби зробили всі умови, щоб продовжити його було нереально.

Після гри заворушення лише продовжились - розпочалась грандіозна сутичка сербських фанатів з поліцією. Повідомляється про трьох постраждалих, і більше десятка затриманих сербів. Зокрема було затримано і організатора заворушень Івана, відомого як "Чорна людина" в фанатських колах. Перевіривши кілька сотень сербських фанатів, поліція пізно вночі досягла своєї мети. «Чорну людину» було знайдено в багажному відділенні одного з автобусів з уболівальниками гостей. На очах численних фотокореспондентів правоохоронці переконалися, що саме ця людина була в епіцентрі заворушень на стадіоні, і, скувавши порушника наручниками, відвезли його до поліцейської дільниці.

Перед матчем



Сектори Сербії



Після матчу