Протест фанатів Іллічівця проти нового керівництва команди
15 січня 2011
Перша прес-конференція нового головного тренера "Іллічівця" Валерія Яремченко після зустрічі з журналістами продовжилася на території бази маріупольського клубу вже з декількома десятками фанатів азовської команди. Валерію Івановичу, який по закінченні першої частини сезону очолив "Іллічівець", довелося відповідати за гру команди, яка, на думку уболівальників, останні чотири роки ставала все гірше і гірше. Але головна претензія - фанати не хочуть, щоб "Іллічівець" перетворювався у фарм-клуб "Шахтаря", а під час зимової перерви в команду прийшло одразу десять футболістів, які належать донецькому клубу.

Вийшовши з бази ФК «Іллічівець» після прес-конференції Валерія Яремченка, перше, що кинулося в очі - банер на паркані «Ми Маріуполь, а не Шахтар-4». Це маріупольські ультрас висловили знак протесту такій кількості запрошених гравців з «Шахтаря». Хлопці палили фаєра і перекидали їх на територію бази. З балконів за цим спостерігали і фотографували футболісти. Пізніше фанати зайшли на територію бази й почали заряджати "Кроты должны жить в земле" і "Снова и снова мы не устаем повторять, е..ть кротов, е..ть!" .

Спочатку до групи фанатів з 40 чоловік, яка стояла прямо біля автобуса, куди вже сідали футболісти, вийшов офіцер безпеки ФК «Іллічівець», а потім головний тренер Валерій Яремченко. Тривалим спілкування не вийшло - команда поспішала на тренування, але фанати все ж свою позицію висловили.

Один з організаторів після акції зазначив: Метою даної акції було показати тренеру нашої команди те, що ми є вболівальниками маріупольського клубу і що, запрошуючи до складу таку величезну кількість гравців «Шахтаря» він позбавляє нас своєї самобутності. У всіх прес-конференціях нового тренера йдеться лише про молодих гравців «Шахтаря», що треба дати їм шанс. Невже у всьому Маріуполі (дубль, «Іллічівець-2», команди міста і заводу) у нас немає 2-3 гідних хлопців, раз ми беремо в команду футболістів академії «Шахтаря» 1994 року? Може, просто їх не хочуть шукати, тому що треба витрачати час і гроші?

Такі слова гравців (Шуст, Яворський) про те, що команда з Приазов'я для них всього лише місце де вони можуть набратися ігрової практики і що головна їхня мета повернутися в «Шахтар» ображають почуття вболівальників, які витрачають своє здоров'я і час на підтримку свого клубу ! Як можна вболівати за команду, де грають такі люди?? І, звичайно, не треба забувати про наші складні відносини з представниками фанатських рухів міста Донецька.

Я вболівальник маріупольського клубу з 1997 року, ніколи свою команду не кидав, навіть коли ми грали в першій лізі, але зараз, бачачи, як з нашої команди роблять «Шахтар-4», бажання ходити на стадіон, їздити на виїзні матчі у мене пропадає! Ніхто не плакав, коли ми грали в Першій лізі, для мене нехай краще, щоб було так.

Нагадаємо, що компанія СКМ, яка є головним акціонером "Шахтаря" придбала металургійний комбінат ім. Ілліча, якому належить "Іллічівець". І тепер багато хто з тих футболістів, які не можуть пробитися в основну команду "Шахтаря" будуть на правах оренди виступатиме в "Іллічівці". Зокрема, до Маріуполя переїхав потужний десант донеччан з "Зорі" (10 гравців), де вони раніше були в оренді. Зрозуміло, що ці футболісти витіснили "старожилів" "Іллічівця". Тому клуб покинули 7 футболістів, розірвавши за угодою сторін з ним контракти.