Інтерв’ю з представником київського Динамо
06 червня 2012
У нашій субкультурі кожен рух намагається чимось здивувати, кожен прагне бути першим. Бути першим це головне, бути першими на стадіоні і поза ним. Стати першим на трибуні, щоб потім одинадцять чоловік стали першими на полі... Ультрас київського Динамо пережили не найкращий свій час. Були злети, і дуже серйозні падіння. Були чудові акції, були і провальні. Були виїзди, про які шуміла вся країна. Все це було. Про це мова і піде далі...

- Привіт! Давай спочатку про історію динамівських фенс. У 1979 році був перший виїзд, і відповідно зародження фанатського руху в Києві, або ж і до цієї дати, була якась двіжуха?

Насправді не зовсім так. У нас в двіжі прийнято вважати датою початку біло-синього фанатизму 1978-й рік, все починалось з хокею, з матчів Соколу у Палаці Спорту. Тоді ж почались і якісь організовані утворення на футбольних трибунах. Але лише в березні 1980-го року (а не в 79-му) був перший виїзд на хокей, а вже після нього і перший виїзд за футбольне Динамо. Хоча історики розповідають і про масові заворушення на трибунах в 56-му, і про перше фаєр-шоу Радянського Союзу в 61-му.

– Чи багато зараз "стариків" відвідує футбол?

З 80-х небагато людей залишилось, 2-3 рази в сезон виїжджають на якийсь виїзд грядкою в чоловік 10-15, на домашках я їх теж не часто бачу, сектор великий, вони зазвичай люблять з самого верху стояти...

 А чи не було таких зустрічей, де скажімо, "старики" ділилися б досвідом з молодими, ну і взагалі, яке відношення до старих в двіжі?

Є пару стариків, які зареєстровані на нашій гостьовій, там вони і досвідом діляться, і байки фанатські травлять. Звичайно, їх поважають, але часи змінюються і їм непросто звикнути до нинішніх реалій. І в плані ставлення до алкоголю, і в плані організації сектору чи організації виїздів. Наприклад, легендарний Вова Орден страшенно нелюбить мегафони і барабани і при кожній нагоді намагається їх розбити, бо "раніше без мегафонів заряджали! (с)". Навіть коли організовували фанатську SS-паті, він умудрився утопити караоке в фонтані...

– До речі, про алкоголь. Напевно молодь (я маю на увазі молодь фан-сектора) пропагує здоровий спосіб життя, старі ж в свою чергу зовсім навпаки. Де знайти золоту середину. Або ж її все таки не треба шукати?

Ну старіки собі можуть хильнути, їх за це ніхто не чіпає, але останнім часом якихось синіх персонажів на секторі я і не пригадую. Молодь по шапці отримує, особливо за цигарки на секторі. За останній рік-півтора сектор в цьому плані дуже сильно змінився. Серед мого оточення вже навіть важко знайти людей, які могли б собі дозволити пиво в день матчу.

Старіки приймають участь в фанатських турнірах?

В якості глядачів. Постійно заявляється якась команда, типу All Stars чи Академія, за яку вони всі дружно вболівають. З дикими криками, вибігами на поле і рештою атрибутів...

 Давай про сучасний час. Ви мали відмінний сектор в 05-09 роки, потім настав перехід на іншу трибуну. Зараз, через час, як вважаєш, правильний шлях вибрали?

Так, вибір був однозначно правильний. Мабуть лише після цього сезону стало очевидно, що двіж став самостійним і ні від кого незалежним. Зараз, на Олімпійському, кількість на секторах вже більша ніж в 2008, але з нами стали рахуватись як з двіжем, як з реальною силою, а не ставитись як до натовпу бухих відморозків. Це видно і по відношенню кузьми до ультрас і по відношенню керівництва клубу.



Єдине, що ми втратили з переходом - це можливість робити перформанси на кожну домашку. Раніше було значно простіше - прапори, розтяжки, банери - все зберігалось в 50 метрах від сектору, було шикарне приміщення для малювання, фан-клуб частково виділяв кошти на тканину і т.д. Зараз дуже подібна ситуація у Карпат, тому вони можуть дозволити собі стільки перфу... За єдиним виключенням - у них в клубі працює значно менше мудаків.

 А що зараз з фан-клубом?

З переходом на Олімпійський фан-клуб вже не видно на трибунах, але вони існують. Зараз пробують перехватити ініціативу наших хлопців по роботі з ВУЗами і видати її за свою, якісь турніри організовують, можливо мають якусь причетність до поїздок футболістів по дитячих будинках. Будь-якими способами намагаються виправдати своє існування.

 Ви зайняли нижній ярус на Олімпійському, це історично, або ж просто не хотіли займати верхній ярус? Я до чого це питання задав, другий ярус - це акустика, розвішування банерів, і т.п.

Ми з самого початку хотіли верхній ярус, але банально нам його не дали. І з директором стадіону говорили, і з Суркісом. ІМСу навіть вибачатись довелось. Обіцяв, що після Євро ми зможемо вибрати будь-який сектор який захочем, а до Євро лише нижній ярус... Кожен раз на питання "а чому нізя?" вигадувалась якась нова відмазка, тому я дуже підозрюю, що при реконструкції стадіону вкрали більше будматеріалів ніж було можна. І зараз вони сидять трусяться аби той верхній ярус не завалився, коли 3000 чоловік будуть синхронно стрибати. Це якби єдине логічне пояснення, і якщо це справді так - то не треба нам повторення трагедії Фуріані. На наступний сезон нам надрукували абонементи на нижній ярус з правом централізованої заміни на верхній, але я думаю, що ніхто цього робити не буде. І якщо вже так порівнювати, то у нижнього ярусу є теж багато переваг.

 Наприклад? Команда може впритул підійти...

Наприклад можна не боятись, що якийсь недоумок кине піро на нижній ярус людям на голови, або під час слему випаде вниз (там дуже низькі бортики). На нижній значно простіше зайти без квитків, сектори більшого розміру тому всі стають компактніше, нема проблем з підключенням колонок і т.д.

 Які у вас відносини з керівництвом клубу? 
 
Останнім часом більш-менш нормально. Зараз нам більше доводиться спілкуватись з керівництвом стадіону, поки вдається знаходити спільну мову. Побачим що буде після Євро, бо у мене склалось враження, що у працівників стадіону була задача догодити будь-яким способом, аби не було за ці 3 місяці якихось скандалів. По керівництву клубу у нас ще з переходу на 20-й сектор виробилась дуже чітка позиція - нам від них нічого не треба. Ні знижок на квитки, ні допомоги з виїздами, ні ще якихось плюшок - самі справимось. Бо якщо вони щось дадуть, то попросять назад втричі більше... Замовляють гостьовий сектор - добре, не замовляють - і без них прорвемось. Останній рік спілкування відбувається в форматі: представник від нас з представником від Суркіса, або з самим Суркісом, дивлячись яку проблему треба вирішити. Лідери двіжу просто озвучують колективну позицію нашому представнику...

 А з гравцями? Читав, що з ветеранами в футбол граєте...

З гравцями важкувато насправді. Перед стартом весняної частини була зустріч з ними на відкритому тренуванні, нікого не примушували, гравці самі могли прийти або не прийти. Так у них ще нема повного розуміння хто ми і навіщо, говорять заїждженими фразами про матюки на трибуні, про прийти на футбол з дитиною, про "не кричіть МКГ"... Але після цієї зустрічі всім складом почали підходити до сектору кожну домашку. Просто спілкуватись з Гусєвим, Гусіним і Михаликом. З іншими залежить від настрою, все ж вони "звьозди" з мільйонними зарплатами. З гравцями Динамо-2 на порядок простіше, осатнній сезон вони не залишаються без підтримки.



 Одна з причин, - тренер Динамо-2 - Гусін?

Так

- Ви перебралися на Олімпійський, на фан-сектор знову ходять тисячі людей, але ж був зовсім недавно період, коли мало що виходило у вас, не вдавалося проносити банери, було мало перфів... Як вдалося в принципі все це побороти, пережити? Палиці в колеса вставляли ж напевно...

Так і зараз вставляють коли можуть, в клубі досі працюють люди, яким ми стоїм поперек горла і вони були б просто щасливі, якби наших секторів не стало. Вдалось просто один раз потрапити на зустріч до Суркіса і йому відкрились очі, коли йому по поличках розклали в яких місцях і яким чином його дурять його ж підлеглі... По суті змінили одних людей (які займались нами) на інших... Думаю пам’ятаєш акцію з Несенюком... так коли прийшов на його місце Семененко, то перша його фраза була "Я не хочу, щоб мене так само посилали всім стадіоном!"

- Тобто Семененко йде на контакт з фанатами?

А в нього ж і виходу нема, бо з нього спрос. Мусить якось вирішувати проблемні питання...



- А питання виникають часто? Ви домовляєтеся з клубом з приводу проносу піротехніки? Або ж "самі впораємося" стосується всього-всього, що стосується ультрас Динамо?

Зараз не часто, все зводиться до, "що там з виїзним сектором" і "питання абонементів", занос банерів-прапорів вирішується зі стадіоном і зазвичай вже прямо перед матчем. "Проблемні" розтяжки і текстовки ніколи не заносяться у відкриту, піротехніка тим паче.

- Ви палите дуже масово і якісно, не помічаю щоб хтось палив окремо. Питання по піротехніці в движе вирішувалося: палимо всі разом, а не окремо?

Питання піротехніки вирішується наступним чином: є матчі, коли використання піро заборонено, а є всі інші матчі. Якщо піро не можна - про це пишеться на всіх ресурсах, в передматчевих листівках, постійно оголошується на секторі. Ми самі вибираєм ці матчі, враховуючи серйозність суперника, запаси піротехніки у основних контор, доцільність таких шоу на грі і т.д. Є залізне правило "ніколи не палити піро за кошти общака", кожен добуває собі сам. Відповідно і палить кожен сам, залежно від перебігу подій на полі. Тому у нас зазвичай і виходить по 2-3 пірошоу за матч, замість одного.



- І які ж принципові матчі?

Що ти називаєш принциповим матчем? З точки зору стосунків між командами чи з точки зору стосунків між фанатами?

- Ну в більшості випадків це одне і те ж. Чи ні?

Наприклад, є ненависть до фанатів Чорноморця, але при цьому ненависті до фанатів Шахтаря нема - ненавидять їх недокоманду, тренера, президента і гравців-балерин)

Хто у вас вороги серед фанатів. Чорноморець це зрозуміло. Хтось є ще?

Я би поставив Арсенал на перше місце, а Чорноморець на друге, потім Металіст. А так, ворогів немало - Шахтар, Ворскла, Кривбас, Металург З, Волинь. Ну і далі за принципом ворог мого друга, типу Олександрія, Нива вінницька, ЦСКА, Кристал і т.д.

- Наскільки мені відомо, ви активно спілкуєтесь з фанатами Жальгіріса (Литва), дружба ще з часів СРСР? Чи є ще з кимось дружба поза Україною?

Так, до Литви постійно їздим на турніри, вони до нас іноді на приїздять. А так, більше на основі особистих знайомств постійно підтримуються контакти, то ми до них в гості заглянули, то вони до нас... з таких знайомих Рома, ПСЖ, АЕК.

- До речі, про фанатські турніри. Як часто ви організовуєте їх і як часто вас запрошують?

Зазвичай 2 рази на рік у нас кубок Віража проходить. Запрошують часто, поїхати не завжди виходить.

- Коли вдається виїжджати на турніри, то хто туди їде? Старики, або ж ті, хто найкраще у футбол грає? 

Ті, у кого є бажання і можливість поїхати.

- У цьому сезоні на виїзних іграх Динамо по Україні побувало 4900 чоловік, що в середньому близько 380 осіб на виїзному матчі. Ультрас Динамо організовує виїзди?

Ні. Кожен добирається як може. На відміну від інших двіжів ми практично не їздим автобусами.

- Чому?

Автобусами зазвичай приїжджаєш під самий матч, менти не пускають в місто, нормально не поспати, не поїсти. Ну і дорожче виходить, особливо студентам... Потяги рулять



- На гостьовому секторі багато відверто бухого народу?

В цьому сезоні жодної людини не бачив, можливо лише у Львові були, але якось не звернув уваги. А, да, в Луганську один був, але його швидко поставили на місце, а потім вивели з сектору.

- Звідки ви берете гроші на перфоманс?

Або з общака двіжу, або з общака банди яка робить перфоманс



- До речі, скільки бригад в Києві, і які з них більше впливають на двіж?

ОФ - Capitals, Young Hope, Terror Family, Трудові Резерви, HTF, Альбатроси; Ультра - KCS і Ultra' Fazione... Лідери оцих контор + ще кілька авторитетних людей визначають вектор розвитку двіжу, а потім доносять рішення до всіх інших.

- А може будь-яка людина з двіжу запропонувати ідею і обговорити з усіма її?

Ну є звичайно форуми, гостьові, соціальні мережі, де хтось постійно щось пропонує. Але щоб це втілити в реальність - треба донести до людей, перерахованих вище.

- Ви робите складні модульні шоу. Можна сказати, що модулі - це ваш коник?

Ну я б сказав "один із". Поки ніхто в Україні не навчився робити такі самі речі, ми можем сміливо казати, що в цьому плані ми найкращі. Коли ж до інших двіжів дійде, що недостатньо просто розкласти папірчики на стільцях перед матчем, ми побачим щось подібне і на інших стадіонах. Якщо чесно, всі 3 модульні шоу на кілька картинок у нас були "на грані фолу", тобто була дуже велика вірогідність того, що все провалиться. І від цього ще приємніше дивитись на плакати з зображенням успішних шоу на стіні...



- А на рахунок нових зарядів як? Як часто ви вводите нові теми?

Я не рахував, десь по 3-4 в сезон мабуть. Спочатку пробуєм на Динамо-2, якщо пішло нормально - то на виїздах, а вже потім на домашках.

- Чи є група людей, яка спеціально придумує заряди, пояснює їх на секторі? Або ж вигадуються вони спонтанно?

Вже другий чи третій рік мусолитися ідея створення такої групи, але поки безрезультатно.

- Чи є у вас зв'язки з іншими динамівськими колективами?

До Мінська якось їздили на турнір, але і з Мінськом і з Москвою у нас ще з радянських часів не дуже хороші стосунки. Були спроби спілкування з загребським Динамо, але щось не зрослось...

- Не можу не запитати про ваш шоп. Він користується великим попитом. Де замовляєте товар, і взагалі пару рядків про магазин.

Минулого вересня ми його запустили, до цього були лише стікери і безсистемні партії якогось стафу від ініціативних людей. Зараз же почали продавати продукцію усіх напрямків, від значків і ручок до подушок. Партії невеликі, як для нашого двіжу... Це одночасно робить товар ексклюзивним і збільшує попит на нього. Мінімум 50% (для кожного товару по-різному) прибутку іде в общак двіжу. Кілька людей цілеспрямовано займаються, більшість товару виготовляється в Києві. Для прикладу, лише цієї весни (рахуй за 5 матчів) розійшлось більше 60 тисяч стікерів...



- Ви також проводили, ну як сказати, лекції по виготовленню стікерів, так?

Були й лекції на інші теми, просто вони не афішувались в Інтернеті через певні проблеми з сірими після того стікерного семінару...

- І що ж за проблеми були після нього?

Можна я не буду відповідати на це питання?

- Без проблем. Орієнтуєтеся ви на дизайн речей, стікерів і т.п. закордонних ультрас, або ж придумуєте повністю своє?

Зараз деякі українські двіжі в стікерах сумлінно намагаються копіювати поляків, у нас же з самого початку був упор на своє, і по суті в стікерах у нас уже виробився власний стиль. За тенденціями в дизайні одягу європейських ультрас теж особливо ніхто не слідкує... Зазвичай дизайн вибирають одні люди, а принт малюють інші.

 

- А як справи йдуть з графіті? Як часто малюєте, і, наскільки мені відомо, Арсенал часто їх замальовує. На війні як на війні, чи все-таки це ненормально?

З нашими можливостями можна малювати набагато частіше. Шавки - то взагалі окрема тема. Наскільки я розумію, там людям взагалі до одного місця футбол, клуб, команда. Суть їх нього існування - шкодити нам... Для них в порядку речей після якогось матчу Динамо стати десяткою на околиці міста біля метро і виловлювати по одному малих, які повертаються з футболу, а потім ще тиждень радіти відібраній таким чином шапці чи розі. Не пам’ятаю жодного випадку, коли вони б стрибнули на рівний по кількості і віку склад...



- А самі їх нариваєте?

Звичайно їм не солодко живеться, але по одному їх зловити на порядок тяжче.

- Чи можливий з ними фейр-плей в лісі, наприклад?

Ні.

- Як часто ви проводите фан-марші вдома і на виїздах?

Фан-марші в Києві проводим не часто, на початку весни був, на дербі, а до цього аж три роки тому. Свого часу проводили їх ледь не перед кожною домашкою, приїлося, от і перестали. Весною зібралось десь під тисячу чоловік. На виїздах марші значно частіше... В принципі я думаю, що марші саме для виїздів і потрібні. Зазвичай на них присутні десь 70% гостьового сектору. Часто бувало, що марші організовуються спонтанно. Типу приїхали в місто, сидимо в кафешці, поряд сидять люди ще з якихось банд: А давайте марш? Ну давай, передавайте інформацію всім, кого зустрінете... І через пару годин на точці збору вже пару сотень чоловік.


- Чи задоволений ти шизою на домашках і виїздах?

Ні, завжди потрібно прагнути до чогось більшого. На новому стадіоні перші кілька матчів нам було дуже важко призвичаїтись до особливостей стадіону. Довелось ставити колонки, бо інакше поки заряд дійде до верхніх рядів, починається різнобій. Ну і різке збільшення кількості людей на секторі не може гарно вплинути на шизу, новачкам треба хоча б півроку щоб нормально втягнутись... На виїздах же буває час від часу, що шиза зовсім не клеїться, але буває і навпаки.

- Який середній вік трибун? Молоді занадто багато?

Зараз так. Ще восени було на порядок менше. Я думаю середній вік десь 19-20 років.

- Чи є на секторі, ну не фейс-контроль, а люди, які стежать, щоб усі шизіли?

Їх не багато поки, але є. Щоб всі шизіли не услідкуєш, але ходять дивляться щоб нікого не було на червоних шмотках, щоб ніхто не курив на секторі, навіть в перерві.

- Просте в принципі питання. Скільки зараз ходить на фан-сектор людей? Залежить це від матчу?

2000-2500. Від матчу залежить не дуже суттєво.

- Якщо історія фан-руху бере свій початок з хокею... Зараз Сокіл підтримуєте?

Так, звичайно. Без підтримки Сокіл не залишається.

- У якихось видах спорту ще грає Динамо Київ?

Ні

- Уже минуло 5 років, але згадується ваш виїзд в Охтирку... Через цей час, можеш поділитися пам'яттю про виїзд?

Та вже скільки писано-переписано про той матч. Основна проблема була в тому, що наш сектор не відгородили від секору місцевих, і кожен міг ходити куди хотів... Ну і настрой у киян був дай боже. В памяті чомусь відклалось дуже сильно як наш спрінтер вже їде додому і навігатор на кожному повороті нам каже, що треба зробити розворот на 180 градусів і повертатись назад...



- Часто бувають проблеми на виїздах?

Та проблеми завжди бувають, але останнім часом без якоїсь жерсті. Останній жестяковий виїзд був, мабуть, в Суми рік тому.

- А до Харкова, коли на вокзалі шизіли?

А, ну так. Забув про нього.

- Хто винен у тому, що ви не потрапили на сектор тоді?

Керівництво Динамо.

- Але все ж на секторі було чоловік 70... Чому не пустили основну масу?

Металіст не хотів нести відповідальність за київських фанатів, Динамо не хотіло подавати заявку на гостьовий сектор. В результаті всіх киян вивозили на вокзал або протримали всю гру в автобусах. Цих 70 теж не пускали, рахуй всі 70 пройшли без квитків, перестрибнули через паркан, дали на лапу стюарду і т.д. В першому таймі кількох киян затримали за спробу стати на гостьовий сектор.



- А міліція, загалом, сильно пресує напередодні євро?

Я думав буде гірше.

- Є бажання підтримувати збірну на євро?

Ні, немає... ну тобто що значить підтримувати? Ігри збірної я дивлюсь, коли є можливість - на центральних трибунах, коли нема - по телевізору. Але так щоб організовувати фанатський сектор на іграх збірної - я думаю такого в Києві ще досить довго не буде.

- Ніхто не хоче брати відповідальність за інших? Раніше ж активно підтримували, малювали банери...

Раніше був фан-клуб, і вся відповідальність була на ньому, раніше не було в збірній натуралізованих Девічів, Едмарів, раніше якось і до збірної інтерес більший був. Ну і як ти не крути, а коли на одному секторі стоять фанати Динамо і Чорноморця, Дніпра і Металіста, Карпат і ЦСКА, то ніхто себе не будще почувати комфортно, на секторі Динамо "один за всіх", а на збірній народ стоїть пафосно зиркає один на одного.

- Але при цьому пробиваються виїзди за збірну, згадати ту ж Англію, Хорватію чи Білорусь... Збірна взагалі заслуговує на підтримку?

Названі тобою матчі були ще в 2009-му, часи потроху змінюються. На мою думку на збірній взагалі не повинно бути ультри в такому розумінні, як ми це бачим у клубів. Для мене хороші приклади підтримки збірної - це Нідерланди, Хорватія, Англія, Шотландія, коли нема якогось окремого сектору, коли команду жене вперед весь стадіон на кольорах команди.

- Зараз українська фан-сцена - це яскраво, насичено і атмосферно. Кого виділив би в Україні за останні роки? Крім вашого руху, само собою.

Мабуть моя відповідь буде оригінальною... Таврія, Зоря, Буковина і Севастополь. Ще дуже приємно спостерігати за сектором Запоріжжя, але з вильотом в першу лігу у них відбувся досить сильний спад в плані кількості людей на трибуні. Ну і Карпати само собою. В плані візуалки вони відверто кращі в Україні на даний момент, дуже хотілось би аби співпраця з клубом не призвела до конфліктів всередині їх двіжу...

- Що очікуєш від нового сезону? Все таки він чимось буде виділятися, перший після Євро і таке інше.

та я не думаю, що сезон буде якимось особливим. Для Динамо я очікую ріст трибуни до трьох, а можливо і чотирьох секторів. Ми вже продали майже 1000 абонементів, а до старту чемпіонату ще півтора місяці... Хочеться якихось масштабних продуманих перформансів, а не просто три купи піротехніки. За останній рік ми дуже сильно стрибнули вперед в плані модульних шоу, і є нестримне бажання робити їх ще більшими і ще складнішими. Ну і нарешті навести порядок на трибуні.

- У чому полягає "нарешті"? Якщо так почитати, то можна прийти до висновку що у вас, ну не все ідеально, але і не погано...

Ну значить в нашому розумінні повинно бути ще краще... оці +1000 чоловік за зимову перерву ще трохи виглядають баластом на секторі.

- Ну що ж. Дякую за інтерв'ю. Побажання, привіти будуть?

Передаю привіт всім хлопакам, які ходили на сектор, катали на виїзди, а потім тупо забили. Горіть у пеклі!