Підсумки сезону 2011-2012: Про всіх потроху (Перша ліга, продовження)
18 червня 2012
Мабуть ви помітили, що в попередній статті чогось не вистачає. Найцікавіші світлини цих 5 двіжів було вирішено винести в окрему статтю, адже фанати цих клубів були найбільш активними на виїздах в першій лізі, та й на домашках не сумували. Мова піде про ужгородську Говерлу, Металург Запоріжжя, Севастополь, Буковину та фанатів з Миколаєва.

Миколаїв

Секторів у Миколаєва два, фан-клуб використовує біло-блакитні кольори, сектор незалежних від клубу фанатів - синьо-біло-червоний, про них і піде. Що кидається в очі, так це вік фанатів на трибуні, практично немає хлопців, молоших за 18. Це, безумовно, додає двіжу якоїсь солідності. Що запам’яталось цього сезону, так це кілька маршів містом, сектор по торсу практично в кожній грі і кілька атмосферних виїзді. Сектор чудово оформлений прапорами, солідна банерна лінія. За використання піротехніки на домашній грі проти Нафтовика почались сутички з міліцією і гравці кинулись відбивати своїх фанатів. За результатами сезону Миколаїв таки залишився в першій лізі, правда досі до кінця не вирішено питання з усіма атестаційними документами.



Говерла Ужгород

Ужгородська Говерла (Закарпаття) цього року вийшла до Прем’єр-ліги, але фанатам від цього радості небагато - існує реальна можливість через неготовність власного стадіону до ігор такого рівня кататись на кожну домашку до Львова більш ніж за 250 км. Ужгородським фанатам і так живеться не солодко - постійні конфлікти з керівництвом клубу та правоохоронцями - небагато людей буде триматись у такій ситуації до кінця. Втім, на кожному матчі на секторі ужгородців щось відбувається, текстовки, банери, хоч і не найкращої якості. Фанати не сидять без діла не зважаючи на те, що на секторі може не зібратись і 20 чоловік...



Буковина Чернівці

Фанати з Чернівців демонструють перф з завидною регулярністю, що, як для такої кількості людей, справді вражає. З кожним разом у них виходить все краще і все продуманіше. Постійні акції, марші, зустрічі з футболістами, виготовлення власної атрибутики і цікаві виїзди. Дуже багато хендмейду, і досить часто чернівчани виготовляють банер-текстівку під конкретний матч. Залишається лише побажати їм успіху, адже такій активності можуть позаздрити більшість двіжів прем’єр-ліги.



Севастополь

Багато людей банально не може збагнути як при такій кількості траблів і мракобісся на стадіоні і за його межами севастопольцям не закрутили гайки по повній, севаси "чудять" і вдома і на виїздах, не зважаючи ні на що. З переїздом на новий стадіон сектор виглядає дуже яскраво, а кількість людей суттєво збільшилась. Постійно купа піротехніки, постійно вибіги на поле, навіть сітка перед сектором не рятує клуб від штрафів через поведінку фанатів. Крім того в Севастополі дуже активна кузьма, тому атмосфера кожного матчу на стадіоні дай Боже. Вже в першому ж турі севастопольцям довелось "їхати на виїзд" до найбільш ненависного клубу - Кримтеплиці, матч ознаменувався серйозними сутичками з міліцією коли звалилась огорожа перед сектором. В наступній же домашці - марш містом, конфеті, білий сектор... На грі з Енергетиком банер про курську трагедію і сектор вже весь в чорному. Домашка з Олімпіком - купа піротехніки на секторі, наступна гра - дими, фаєри, вроцлави. Після цього у грі з Миколаєвом - масовий вибіг на поле і сутички з міліцією, такі самі заворушення після виходу фанату на поле в кубковій грі в Дніпродзерджинську. Домашка проти Динамо-2 - модульне шоу і знову прорив на поле. Про виїзд до Запоріжжя, розгромлений Макдак і купу затриманих пам’ятають всі... і це все тільки перша половина чемпіонату. Друге коло Севастополь розпочав знову ж таки грою проти Кримтеплиці: марш містом і серпантин на полі, закриття осінньої частини на матчі з Титаном було більш ніж ефектним - черговий марш містом і сила силенна піротехніки. В році 2012-му слід згадати авто-мотопробіг перед грою з Нафтовиком, чудовий сектор в Миколаєві та Чернівцях, і, звичайно ж, домашку проти запорізького Металурга, яка закінчилась не лише скандальним суддівським рішенням, а й купою цікавого на трибунах. Отакий от був Севастополь цього сезону, сподіваюсь колесо вашої миші не втомиться крутити все найцікавіше...



Металург Запоріжжя

В порівнянні з усім вищеописаним про попередні двіжі, металурги на деяких іграх виглядали блідо. Точніше не блідо (їм це не дозволяють клубні кольори і активне пропагування червоної теми), а нижче свого звичного рівня. Все ж виліт до першої ліги досить суттєво позначився на відвідуваності домашніх ігор, при цьому виїзна активність практично не змінилась. Досить колоритні виїзди до Бурштину, Головківки, Білої Церкви, Охтирки, Армянську, Алчевську - такі речі залишаються в пам’яті назавжди. Для багатьох фанатів це були справді нові "непробиті" міста, адже в першій лізі Металург знаходився лише один сезон і знову повернувся до вищого дивізіону. Фанати Металургу здавна славились ретельним оформленням секторів і цього сезону вони теж були на висоті - постійне використання прапорців як вдома так і на виїзді, чудова банерна лінія, весною з’явились великі прапори і двуручники... З "особливих" матчів запам’ятався останній матч осінньої частини і чудове піротехнічне шоу, шикарне оформлення сектору на кубковій грі проти Шахтаря, виїзд до Севастополя з купою піротехніки на полі і сутичками з Беркутом. Ну і звичайно ж останній домашній поєдинок, коли металурги вийшли до Прем’єр-ліги.