Підсумки сезону 2012-2013: Про всіх потроху (Друга ліга)
05 липня 2013
І так, як і рік тому, почнем підводити підсумки сезону оглядом трибун всіх професійних клубів України. Покращення дійшло і до футболу, тому цього сезону аж надто багато команд припинили своє існування, або ж були на межі зникнення. Втім, на трибунах і за їх межами було яскраво, гучно і цікаво. Почнемо огляд з Другої ліги, яка цього року проходила за новим форматом змагань...

Севастополь-2, Шахтар-3 Донецьк, ФК Тернопіль, Реал Фарм Южне, Єдність Плиски, Мир Горностаївка, Гірник Кривий Ріг

Всі ці перераховані команди не мають активного супорту на трибунах, або ж старанно це приховують. У Севастополя і Шахтаря фанати банально не встигають відвідувати і матчі основних складів, і других (третіх) команд. В Тернополі є ще один клуб (Нива), тому всі потуги керівництва команди зібрати якийсь фан-клуб поки терплять фіаско. Реал Фарм цього року переїжджає з Южного в Овідіополь і з наступного сезону змінить назву, тому просто ще не встиг завоювати свого фаната, а Плиски і Горностаївка - це маленькі населені пункти, де розвиток ультри сам по собі дуже проблематичний. У криворізького Гірника були якісь зародки фанатизму рік тому, але на одному з матчів їх розігнали фанати Кривбасу, з того часу сектор Гірника виглядає якось так:



Оболонь-2 Київ

Взимку, якраза перед кінцем першого кола в Першій лізі знявся зі змагань футбольний клуб Оболонь, а разом з ним і Оболонь-2 припинила виступи в Другій лізі. Для фанатів київського клубу гра Оболонь-2 - Поділля повинна була стати останньою в сезоні, тому це був один з матчів команди Оболонь-2, на який завітали фанати... Крім того вони навіть встигли пробити два виїзди - в Хмельницький та Чернігів.



Макіїввугілля Макіївка

Мало що відомо про фанатів цієї команди, зараз активна підтримка в Макіївці знаходиться на початковій стадії розвитку.



Украгроком Головківка

Супорт у цієї команди був напочатку сезону. Фанати з Головківки підтримували зв’язок з фанами Олександрії і частково це були одні і ті самі люди. Втім, ближче до осені все затихло і сектору на трибунах не стало.



Гірник-Спорт Комсомольськ

Останній виїзд сезону... і на ньому з’являються фанати з Комсомольська. Неочікувано, адже до цього жоден виїзд вони не пробили, та і на домашках їх видно не було. Тим не менш вони існують.



СКА Одеса

Цікавий двіж намалювався в Одесі, подейкують що за ним стоять люди, які раніше ганяли за Чорноморець. На лівак в Херсон вони вивезли близько 30 чоловік, але навіть на домашках не могли стільки зібрати. Клуб пограв всього одне коло і безслідно зник з футбольної карти України, за цей час одеські "коні" встигли пробити пару виїздів...



Шахтар Свердловськ

Ще в 2009-2010-х роках фанати Свердловська були такою собі цікавинкою регіону, перформанси, розтяжки, прапори, але потім все потроху почало затухати. Цього сезону вони з’їздили лише на один виїзд (Донецьк) і умудрились втратити свій лицьовик. Підтримка на трибунах зараз налічує до 20 чоловік.



Сталь Дніпродзержинськ

Фанати Сталі досить непогано тримаються "на плаву" останні кілька сезонів. Приріст людей на секторі незначний, але таки є. Якихось масштабних перфів вони не роблять, фанатіють в міру своїх можливостей, правда от з виїздною активністю біда...



Поділля (Динамо) Хмельницький

Хмельничани досить давно мають конфлікт з керівництвом клубу, тому підтримка команди далека від того рівня, коли клуб називався Поділля. Вже кілька сезонів вони намагаються повернути клубу стару назву, але наразі сам клуб знаходиться на межі зникнення доволі довгий час. Левову частину виїздів хмелі таки пробили. Якийсь час команда грала в Красилові, що теж додає певних складностей. Найбільш цікаві матчі сезону - це зустрічі з друзями - фанатами тернопільської Ниви.



Кремінь Кременчук

Досить самобутній двіж в Кременчуці почав розвалюватись на очах. Початок сезону фанати Кременя провели не дуже активно - прапорці на домашках, кілька димових завіс на виїздах. Багато виїзних матчів команда залишалась без підтримки, при тому що не так давно у них були золотніки. А після зимової перерви двіж розділився на дві частини - старші хлопці і молода фірма Rolling Stones Firm. Почалась інформаційна війна між твома секторами, потім перші заявили, що другі їх зливають ментам і вирішили відмовитись від активної підтримки команди. Активність другого сектору також зійшла нанівець, в результаті чого Кремінь догравав сезон взагалі без активної підтримки на домашках...



Енергія Нова Каховка

Новокаховський двіж зараз налічує близько 30 чоловік на домашніх іграх та справно відвідує гостьові ігри команди. На найбільш принциповий для себе виїзд в Херсон жовто-чорні приїхали навіть більшим складом ніж домашній сектор їх ворогів. Серед активних дій слід виділити перформанс за збереження кольорів клубу (протест проти ігрової форми червоного кольору), банер фанати Енергії доповнили піротехнікою. Також запам’яталась димова завіса на матчі проти команди Гірник-Спорт.



Скала Стрий

Фанати зі Стрия так повністю і не оговтались після того, як наприкінці минулого сезону тернопільські вороги погнали їх з сектору прямо на домашці. Після цієї ганьби склад сектору був зовсім печальним, але згодом старші хлопці почали повертатись на трибуну. І тут знову халепа - на виїзді до Тернополя стрийки втратили один з своїх олдових банерів. Чого не віднімеш у фанатів Скали, так це постійного використання піротехніки, було навіть зупинено матч проти Славутича, коли Скала ганебно програвала у рідних стінах фанати закидали поле димами...



Дніпро (Славутич) Черкаси

Черкаський двіж є досить сильним і на домашках вони робили вітер - багато піротехніки, марш містом перед кубковою грою, акції в підтримку родини Павліченків. Але керівництво клубу показало себе з нехорошого боку, до цього і так точились суперечки чи варто підтримувати команду під назвою Славутич, тому в зимове міжсезоння черкащани оголосили, що будуть фанатіти за аматорську команду Дніпро-80, а друголіговий Славутич догравав чемпіонат без активного супорту.



Жемчужина Ялта

Ялтинську команду було створено наприкінці 2010 року, а вже через півтора роки команда заявилась в Другу лігу. Одразу з цим у клубу з’явились активні фанати, при чому розвиток двіжу відбувався дуже стрімко - друкувались розтяжки та прапори, малювались графіті та банери, організовувались модульні шоу та так звана "Аргентина" (конфеті та касові стрічки). Окремо слід відзначити активне використання яскравих димів в кольорах клубу, одного разу за піротехніку ялтинський сектор навіть розганяли пожежним гадрантом. На секторі збиралось на диво багато людей, як для молодого двіжа і новоствореної команди. Але проект "Жемчужина" створювався місцевим депутатом чисто під вибори і протримався всього рік, з наступного сезону ялтинську команду не допущено до змагань у Другій лізі через скрутне фінансове становище.



Кристал Херсон

У Херсоні все доволі стабільно - стабільна кількість людей на домашках, стабільно хтось їздить на виїзди. Цього сезону лише дві гри залишились без присутності кавунів. Херсонці проводили марш в підтримку Павліченків, а також кілька разів непогано запалили на виїздах. Також чудове шоу влаштували на матчі з Жемчужиною. Але це і все, чим запам’ятався сезон від фанатів Кристалу, потенціал у них значно більший.



Нива Тернопіль

В Тернополі досить серйозний підйом цього сезону - ОФ-банди повернулись на трибуни, а за ними почала збільшуватись і кількість нових людей на секторі. Також в місті з’явився другий клуб (ФК Тернопіль), тому потрібно було постійно показувати хто тут господар. Можна спокійно порівняти перше та останнє фото щоб зрозуміти як сектор виріс за рік. За цей час були і яскраві перформенси, і трабли з міліцією через піротехніку і чудові виїзди. Найбільш цікавою акцією можна назвати перф з комбайном на дербі. Одним словом, наступного сезону тернопільський двіж не загубиться в Першій лізі і буде задавати жару і там...



Десна Чернігів

У Чернігові на стадіоні два сектори, мабуть найбільш правильно їх буде поділити на ультрас та хуліганів. Вже котрий рік сіверяни мають людей, які відкатали золотий сезон. Серед яскравих акцій сезону - банер на перший тур, кілька маршів містом, димова завіса на кубковому матчі з Ворсклою і звичайно ж перф на матчі-фіналі Другої ліги. Найцікавіший виїзд сезону - звичайно ж до Черкас, але їх суперники вже тоді бойкотували ігри ФК Славутич.