Українські ультрас оголошують перемир’я
22 лютого 2014
Ми, фанати українських футбольних клубів, заявляємо про наступне. В українському суспільстві зараз склалася дуже непроста ситуація. Зокрема, у деяких фанатських рухів вже почалися проблеми у своїх містах з органами "правопорядку" та місцевою "владою" виключно тому, що представники цих рухів публічно висловили свою мирну, громадянську позицію, на яку вони мають повне право. У зв'язку з цим ми вважаємо, що продовжувати будь-які протистояння між собою - це злочин, який зіграє проти нас же самих і в підсумку тільки погіршить сьогоднішню ситуацію в суспільстві. Враховуючи вищесказане, нами було прийнято рішення укласти перемир'я між рухами фанатів різних клубів на невизначений термін. Дане перемир'я включає в себе такі домовленості:

- всі елементи "міського", тобто спонтанного і не договірного навколофутболу знаходяться під забороною;
- заволодіння банерами, шарфами та іншими фанатськими атрибутами опонентів знаходиться під забороною;
- образливі банери, заряди на адресу один одного або міст-опонентів, команд-опонентів знаходяться під забороною;
- на трибунах здійснюється жорсткий контроль з метою не допустити появи шарфів з образами команд-опонентів, а також спалення шарфів команд-опонентів;
- під забороною знаходиться створення графіті з образами команд і рухів-опонентів , піар в Інтернеті існуючих подібних графіті, а також будь-яка графіті-війна між фанатськими рухами;
- здійснюється жорсткий контроль за тим, щоб виключити будь-які конфліктні ситуації з простими вболівальниками (не фанатами) команд-опонентів як на виїзних, так і на домашніх матчах.

Ці пункти є основою основ майбутнього перемир'я. Рішення про перемир'я повністю підтримали лідери фанатських рухів наступних футбольних клубів:

Прем'єр- ліга: Волинь Луцьк, Ворскла Полтава, Динамо Київ, Дніпро Дніпропетровськ, Закарпаття Ужгород, Зоря Луганськ, Карпати Львів, Металіст Харків (Південна і Північна трибуни), Металург Донецьк, Металург Запоріжжя, Металург Маріуполь, ФК Севастополь, Таврія Сімферополь (Сектор 5 і Сектор 9), Чорноморець Одеса, Шахтар Донецьк.

Перша і Друга Ліги: Авангард Краматорськ, Буковина Чернівці, Геліос Харків, Десна Чернігів (Хлопці Північної Столиці і Ультрас Десна), Дніпро Черкаси, Енергія Нова Каховка, Зірка Кіровоград (червоно-жовті і жовто-зелені), Кристал Херсон, ФК Миколаїв, Нива Тернопіль, Оболонь Київ, ФК Олександрія, Поділля Хмельницький, Скала Стрий, Сталь Алчевськ, Сталь Дніпродзержинськ, ФК Суми, ФК Тернопіль, Титан Армянськ.

Фанатські рухи аматорських ліг і без клубів: Арсенал Харків, ФК Бровари, Жемчужина Ялта, Кривбас Кривий Ріг, Нива Вінниця, Орлик Первомайськ, Полісся Житомир, Прикарпаття Івано-Франківськ, ФК Самбір, Словхліб Слов'янськ, ЦСКА Київ.

Ті рухи, з якими ми не встигли або не змогли зв'язатися, просимо підтримати нашу ініціативу і підтвердити готовність дотримуватися перемир'я по всіх перерахованих вище пунктах.

Крім цього вважаємо, що зараз відносини між нами повинні будуватися за принципом того, що ми всі в першу чергу - Українці. Тобто на першому місці повинні бути взаєморозуміння, довіра та взаємовиручка. Закликаємо всіх українських уболівальників, які не перебувають в жодних фанатських рухах (йдеться не лише про футбол), приєднатися до цього перемир'я і без агресії ставитися один до одного, незважаючи на те, які б протистояння не були між нашими командами на спортивних полях і майданчиках.

Від людей, які стали ініціаторами даного перемир'я, окремо додамо: без сумніву, події останніх місяців в Україні відкрили багатьом людям очі на страшну правду. Те, що фанати спостерігали і відчували на собі протягом багатьох років, в ці місяці відчули багато простих громадян України з різних регіонів нашої країни. Несправедливість, скотське ставлення, побої, тортури. Ось те, чим сьогоднішня влада "нагодувала" громадян України (і це не найстрашніші речі, які сталися). Вчора фанати з різних куточків України разом підтримували сім'ю киян Павліченків і говорили "Сьогодні - Павліченко, завтра - ТИ". Як бачимо, на жаль, ми не помилялися, і сьогодні отримати надумані звинувачення і невтішний вердикт від "самого чесного і гуманного суду в світі" може будь-який громадянин України.

Але й не це все є найстрашнішим насправді. Провладні політикани всіх мастей і містечкові "лідери" продовжують вести лицемірну і брехливу гру, протиставляючи одну частину населення України іншій. Уміло маніпулюючи ними ж створеними настроями у людей, вони відверто брешуть, навішують ярлики і, мабуть, дуже хочуть, щоб конфронтація в суспільстві стала необоротним явищем. І люди, яким вони промивали мізки, вже остаточно перестали бачити, в чому і в кому причина переважної більшості проблем України і, зокрема, подій останніх декількох місяців.

Саме тому ми вважаємо, що продовжувати будь-які конфронтації у фанатському середовищі в даний момент - злочин проти світлого майбутнього України.

"Від Луганська до Карпат фанат фанату - друг і брат".

Слава Україні!