Динамо - Шахтар 0:2 (14.07.2015) Суперкубок України
17 липня 2015
Матч за Суперкубок України традиційно став відкриттям футбольного сезону і досить неочікувано пройшов в Одесі - місті, де весною не проводились матчі через загрозу терористичного акту. Варто зазначити, що матч пройшов без серйозних ексцесів, хоч організація поєдинку залишала бажати кращого. Але про це трошки згодом. Обидва клуби забронювали собі близько 5 тисяч квитків за воротами, решта була віддана у вільний продаж для одеситів.

Події перед матчем

Ультрас Динамо викупили у клубу всього 650 квитків, ця квота дуже швидко розлетілась, тому решта фанатів були змушені звертатись у фан-клуб. Втім, навіть у день матчу на сектори Динамо квитки можна було придбати через Інтернет. Кияни оголосили про загальний збір на одному з одеських пляжів і заполонили його повністю.

Накупавшись і назасмагавшись досхочу, колона пішла в бік стадіону маршем, перед цим зробивши спільну фотку на пірсі. Варто сказати, що місцева міліція явно не очікувала такої кількості людей на марші і терміново викликала собі підмогу, хоча кияни не збирались сильно хуліганити. Протягом ходи було спалено трохи піротехніки, і загалом вийшло досить атмосферно та організовано.

Але коли більше 500 біло-синіх підійшли до стадіону, стався найбільший прокол організаторів - турнікети були виключеними (і це за годину до матчу). Через хвилин 10 очікування у багатьох фанатів почали здавати нерви, спочатку почались заряди в сторону міліції, потім спроби заломитись на стадіон. Тиснява і злі фанати призвели до того, що стюарди не встигали робити нормальний огляд на вході - занести можна було, що завгодно. Втім, піротехніки цього вечора у фанатів Динамо було небагато.



Фанати Динамо

Сектор Динамо був у білому і дуже сильно виділявся на тлі решти стадіону. Банерна лінія зайняла все можливе і неможливе місце, а фанати частково окупували сусідній, 7-й сектор. На початку гри фан-клуб Динамо вирішив розгорнути свою футболку з написом "Україна понад усе!" на секторі поряд з ультрас. Донецький фан-клуб теж намагався показати видимість своєї діяльності й організував на протилежній трибуні помаранчеві прапорці на кожному сидінні.

Ультрас Динамо жодної візуалки не готували, лише чотири великі прапори майоріли над трибуною весь матч. Заряди йшли досить потужно, особливо в другому таймі, коли за діло взявся основний споукмен. Під кінець поєдинку напруження зростало, і на 88-й хвилині багато хто не стримався, запаливши піротехніку. А ближче до фінального свистка сталось кілька неприємних епізодів, коли група фанатів почала рвати сітку перед сектором і жбурляти в сторону поля уламки сидінь. Причиною для такої поведінки стали як образливі жести футболістів Шахтаря, які цілеспрямовано підходили і дражнили трибуну, так і неоднозначна поведінка арбітра.



Фанати Шахтаря

Фанатів Шахтаря було суттєво менше за киян, всі в чорному. В очі кидалась достатня кількість регіональних банерів, та й взагалі банерна лінія була на рівні. Як для такої кількості, заряджали також дуже непогано, і кілька разів організували переклички із сектором Динамо та зі стадіоном. Щоправда, одесити не знали, що відповідати на заряд "Одеса", і просто плескали у відповідь. Під кінець матчу сектор став по торсу. Що здивувало, так це повна відсутність піротехніки на донецькому секторі, на попередніх матчах вони палили дуже активно.