Інтерв’ю з представником фанатів Металурга Запоріжжя
03 лютого 2016
Зараз запорізький Металург переживає не найкращі часи, тому ми вирішили дізнатись, що про всю цю ситуацію думають фанати. До вашої уваги цікаве та змістовне інтерв’ю з одним із фанатів Металурга Запоріжжя. Наш побратим розповів про складну ситуацію з клубом, про яскраві перфоманси, навколофутбольні події та багато іншого. Більш того, скоро на нашому ресурсі чекайте ще одне інтерв’ю зі споукменом запоріжців.

- Розкажи трохи про себе. Чим займаєшся у повсякденному житті?

Вітаю. Мене звати Дмитро, мені 26 років. У повсякденному житті займаюся торгівлею.


- Як давно ти вболіваєш за Металург? Згадай свій перший матч.

За "Метал" вболіваю з кінця 90-х, пару років займався в клубній ДЮСШ і вболівав за клуб вдома біля телевізора, потім почав відпрошуватися на домашки. З ким грали, коли я вперше пішов на стадіон, я не згадаю. Але це було ще на старому "Металурзі", до переїзду на стадіон "Торпедо", 1999 або 2000 рік. Потім у дворі одноліткам хвалився, що пробив м’ячик.


Ще запам’ятав, що на стадіоні навколо всі гуділи в дудки, і я відчував себе неповноцінним без цього "атрибуту". Потім пару матчів і сам дудів. Ще запам’ятався один матч, коли ми з пацанами, не відпрошуючись у батьків, вирішили піти на матч, але не маючи грошей на квитки (хоча іноді малих впускали безкоштовно), вирішили перелізти через паркан. Потім вдома кожен вигрібав за одяг, забруднений солідолом. На матч ми так і не потрапили, нас виписали ще, не встигнувши вписатися. На фан-сектор я прийшов у 2005 році, в 16 років.


- Розкажи про ваш рух. Як сформувалася банда «Бешкетники»?

Банда сформувалася в 2009 році. Перед цим часто відвідували м’ячики дублерів і другої команди, палили там піро, іноді були заміси з клубною СБ і acab, ось начальник безпеки МЗ нас так прозвав, але й ми, недовго думаючи, вирішили називатися Бешкетниками. Беремо активну участь у підготовці перфомансів. Деякі наші хлопці зараз на війні.



- Ситуація з клубом, м’яко кажучи, не найкраща. Що ти можеш сказати з цього приводу?

Ситуація не з кращих. Коли на офіційному сайті клубу з’явилася інформація, що з 1 жовтня припиняється фінансування, то багато хто, в тому числі і я, думали, що це робиться для піару одного з кандидатів у мери - перед виборами "врятувати" клуб і отримати додаткові голоси. Але минав час, ніяких рухів не було, і стало ясно, що все набагато гірше.


- Якими будуть ваші подальші дії? Як сильно вплинула вся ця ситуація з клубом на сам рух?

Будемо використовувати всі шанси, щоб врятувати клуб. Ситуація з клубом на рух глобально не вплинула, але радує те, що навіть у будній день зранку ми змогли зібрати непогану кількість людей під ОДА з вимогою до влади звернути увагу на клуб.
Також ми вдячні іншим рухам, які підтримали акцію #SaveFCMZ.


- За останні кілька років схожі випадки стали звичайною справою. Клуби закривають, а фанати залишаються. Втім, як показує досвід, більшість з них воскресає в аматорах або в другій лізі. Чи готові ви пройти цей шлях, і як ти думаєш, скільки піде сил і часу на це?

Ми готові вболівати за наш клуб, в якій би лізі він не грав, головне, щоб це був наш "Металург". Ми сезон грали в першій лізі, і нічого страшного. Так, деякі перестали ходити, але якщо людям стає байдужий клуб через виліт в нижчу лігу, то навіщо вони потрібні на секторі взагалі?


В крайньому випадку, процес підняття з нижчих ліг не такий вже і довгий. Тут все залежить від правильної роботи всіх гілок управління клубом і, звичайно ж, від фінансів і бажання власників розвивати клуб. Просто, от якщо чесно, по вишці від матчу до матчу всім програвати вже набридло.


Часом стоїш на секторі і ловиш себе на думці: "Хоч би сьогодні не пропустити 5 голів". Така ситуація вже трохи набридла, тому, якщо знайдеться новий власник, потрібно вилетіти в першу лігу або починати все з аматорів. Там хоч перемоги будуть.


- Давай трохи відійдемо від цієї теми. Ваш рух не останній в Україні за рівнем перфомансів і підтримки в цілому. Згадай, будь ласка, 5 найскладніших і цікавих, на твою думку, перфомансів, які ви робили.

Хотілося б виділити наступні перфи:

14.11.2008 - Домашка з "Чорноморцем". Перший наш немаленький банер.


26.07.2009 - Вдома з "Кривбасом". Перша спроба охопити всю трибуну.


01.05.2010 - Домашка з "Шахтарем" на 75-річчя клубу. Дуже хороший був день. І ліс, і прохід перед грою, і модульне шоу на всю трибуну. Паркан внизу сектора оформили у вигляді частоколу. Всю трибуну завісили банерами. Фанатіла вся трибуна. Заради таких м’ячиків варто жити.


09.08.2013 - Домашка із Севастополем. Принциповий матч. Після попередньої зустрічі в Севастополі, коли нашу команду засудили, ми створили гарний ажіотаж в місті до цієї гри.

Поширювали листівки із закликом прийти на гру. Зробили превью, яке крутили по ТБ і в маршрутках по місту. За кілька днів до м’ячика відвідали тренувальну базу, гравців і налаштували їх на бій. Непоганим складом пробили матч дублерів.


В день гри основних команд зібрався майже весь стадіон, і на секторі був бадьорий склад. Як і очікувалося, була дуже цікава гра, було багато боротьби, гравці розуміли всю принциповість зустрічі. Після першого тайму "Металург" програвав 0:2. Але ми все одно до кінця вірили в наших гравців, що просто так програти вони не дозволять.


На старт другого тайму ми вроцлавами підсвітили клейонку з написом "ТІЛЬКИ ВПЕРЕД". І вже через кілька хвилин "Метал" відіграв один гол! Потім весь стадіон стоячи переглядав матч, і ближче до закінчення гри рахунок зрівнявся - 2:2. Те, що потім творилося на секторі і після гри в місті, просто не передати словами! Такі матчі входять в історію.



Так само варто відзначити перф на 80 років клубу. 10.05.2015 вдома грали з "Металургом" з Маріуполя. На вихід команд були розтягнуті стрічки, за якими одночасно виїжджали цифри року заснування клубу - 1935. Додали трохи червоних модулів для повноти картинки. Потім ці модулі пішли на конфеті. Також використовували всі наші розтяжки. На цьому матчі видали непоганий звук. І в кінці другого тайму запалили піро.


- Не можна оминути і тему навколофутболу. Більшість українських фанатів виступає за проведення зустрічей на галявинах і в лісах, не дивлячись на перемир’я і ситуацію в країні. Вам, звичайно, зараз не до цього, але хотілося б почути думку і вашого руху.

Після початку війни на сході України і оголошення перемир’я серед фанатів лідерами запорізьких оф-контор було прийнято рішення максимально обмежити проведення подібних зустрічей з нашого боку.

Частина хлопців, що стоять біля керма, вирушила на фронт, хто залишився - займалися волонтеркою, тому питання подібного роду відійшли далеко на другорядний план. Мали місце лише пара-трійка зустрічей, що носили спонтанний характер. В даний момент відношення до навколофутболу кардинально не змінилося, оскільки досі триває протистояння з противником.

Присутній і моральний аспект між представниками різних фанатських рухів, які борються пліч-о-пліч. Тому необхідно чітко розставляти пріоритети.

Але враховуючи той факт, що подібні теми давали якісний і кількісний ріст, не варто до подібних заходів ставитися критично в цілому. Якщо це не буде заважати спільній роботі на благо Батьківщини, то чому б і ні. Необхідно лише чітко регламентувати проведення подібних зустрічей, дотримуватися правил чесної гри і шанобливо ставитися до колег по цеху.

- Що думаєш з приводу "акцій" київського Арсеналу? Вже кілька разів вони стикалися з фанатами Вереса.

Бачив відео, але подробиць не знаю. В курсі , що Арси потім робили "отвєтку". Але глобально цей заміс ні на що не вплинув, та й поки частина фанатів на сході (а конфлікт там заморожений не на один рік), то я впевнений, що перемир’я буде і далі. Коли-небудь знову почнуться заміси між рухами, але рулити ними вже буде нове покоління, яке не застало роки Майдану, АТО і перемир’я між фанатами.

- Ти, напевно, в курсі, що в першій і другій лізі існує проблема ментівського свавілля. За останні кілька місяців було чимало сутичок із псами режиму, які відбувались саме на стадіонах. Що ти думаєш з цього приводу? Чи варто фанатам готуватися до пресингу з боку ментів в цьому році?

У кожному місті у acab свої поняття. Те, що вважається нормою в одному місті, може бути зовсім не так сприйнято в іншому, а десь спеціально і спровоковано мусорами. В цілому по країні, звичайно, менти стали спокійніше і адекватніше, але це все через перемир’я між фанатами. Але розслаблятися не можна, вони завжди залишаться мусорами, хто б не був при владі. Заміси з ними завжди будуть, хоч, можливо, не такі глобальні, як під час Майдану. Та й без таких танців з ментами деколи нудно на футболі.


- Чи спілкуєтеся ви з командою поза стадіоном? Відомо, що зазвичай гравці ставляться до фанатів куди краще, ніж керівництво клубу.

З гравцями, звичайно, спілкувалися, хоча й не з усіма. Знали багато розкладів всередині команди. Деякі гравці навіть на сектор приходили (коли був перебір карток або травма). Так само ми запрошували на свої турніри з футболу гравців основи в якості гостей. Учасники отримували сувеніри від них. Але зараз така ситуація, що з клубу всі звільнені, деякі гравці вже в інших клубах. Тому практично ні з ким не спілкуємося.


- Багато націоналістів говорять про нову революцію. Що думаєш з цього приводу? Фанати будуть підтримувати протести?

Представники фанатського руху завжди намагалися відстоювати інтереси української державності. На даний момент ми бачимо, що ситуація в політичній, економічній, військовій сфері життєдіяльності держави реально не реформується, керівництво країни відверто вичерпало ліміт довіри українського народу, займаючись рішенням виключно своїх комерційних питань.

Глобально система не перезавантажилась, в ній залишилися колишні бариги і торгаші. В такій ситуації пристрасті поступово розпалюються. Рано чи пізно точка кипіння досягне свого максимуму, і цілком імовірно, що відбудеться щось подібне до подій 2014-го року. Роль фанатів за таких перспектив покаже тільки час, але від своїх поглядів і принципів відмовлятися ніхто не збирається.


- АТО триває вже майже 2 роки, може, нашому керівництву час щось робити?

Це вже не АТО, це заморозка конфлікту на довгі роки. Ось можна згадати, коли була можливість придушити всю цю сепарську херню: звільнялися міста і села, тоді був реальний шанс все закінчити. Але потім пішли мінські домовленості, здача територій.

- Хлопці з вашого сектора теж воюють на сході. Можеш розповісти про них детальніше.

Загалом, у зіткненнях на сході України брало участь близько 25 осіб із запорізького фанатського руху - більшість поповнили ряди добровольчого полку "АЗОВ", також є представники у 25-му БТрО "Київська Русь", батальйоні "ОУН", 37-му ОмпБ та інших регулярних підрозділах.


- Ваша акція під час проведення гри на нашому стадіоні донецьким Шахтарем викликала бурхливу реакцію фанатів донецького клубу. Можливо, ти зможеш прояснити ситуацію.

Ні до чого іншого, окрім як до боротьби за збереження рідного клубу, ця акція відношення не має. І нам, якщо чесно, не зовсім зрозуміло те, що подібні акції можуть викликати бурхливу реакцію з боку представників ультрас-руху. Є одна з версій, що "Металург" виживають заради "Шахтаря". Ми відреагували на такий можливий розвиток подій. Банер адресувався на адресу саме керівництва клубу "Шахтар".

Чому ультрас донецького клубу сприйняли його так близько до свого серця - запитайте у них, можливо, є якісь причини, які нам невідомі. З точки ж зору солідарності представників ультрас-руху, ми якогось конфлікту інтересів у даній ситуації не бачимо.

- Як складаються справи на даний момент? (січень 2016-го)

Наш клуб вже більше 3-х місяців перебуває в процесі ліквідації. Під нашим тиском в облраді була створена робоча група з порятунку клубу. Місяць ця група займалася питанням вирішення ситуації. У підсумку робоча група підвела підсумки. Були вироблені чотири варіанти вирішення питання подальшого існування клубу:

1) На балансі області - з існуванням дитячої школи МЗ, але без команди у вишці;

2) На балансі міста - ідентичний першому варіанту;

3) засновники запорізького аматорського футбольного клубу «Россо Неро» (які подали ліцензію на виступи свого клубу у другій лізі) готові відмовитися від проекту «Россо Неро», профінансувати друге коло для трьох команд Металурга (основну, U-21 і U-19) і в цей час шукати спонсорів для клубу;

4) "Запоріжсталь" готова виділяти гроші на існування ДЮСШ, також готові надати кошти для утримання команди другої ліги, але є побоювання, що з ДЮСШ готуватимуться гравці для "Шахтаря", тому що Рінат Ахметов є фактичним власником "Запоріжсталі".

Але всі ці варіанти можуть бути перекреслені нинішнім власником клубу Олександром Богуслаєвим. Його позиція також була озвучена на засіданні депутатської робочої групи - активи клубу він готовий передати хоч за одну гривню, але тільки у випадку, якщо потенційний інвестор візьме на себе існуючі борги клубу, яких спочатку було 9 мільйонів, а тепер "набігло" аж 60 000 000!

І якщо ніхто не заплатить цю компенсацію заборгованостей Олександру Богуслаєву, то він ліквідує клуб, як юридичну особу. Він про це вже сказав, і тому відступати не збирається.