Коротке інтерв’ю з представником Маріуполя
03 квітня 2018
Цікавий тур видався на вихідних, і найцікавішою в плані подій на трибунах стала гра в Маріуполі. Інтерес до неї підігрівався дуже довго - ще в серпні керівництво Динамо відмовилось їхати до Маріуполя через відсутність гарантій безпеки та інформацію про підготовку теракту до Дня незалежності. Пізніше кияни отримали технічну поразку за неявку на ту гру. Тому зараз, коли команди мали зустрітись знову, на гру завітав Президент України та керівництво ФФУ, спеціально під їх візит перенесли час початку матчу, через що фанати Динамо ризикували не встигнути на потяг додому. Здавалось би матч мав пройти як по маслу і з бецпрецедентними заходами безпеки, але все закінчилось великим скандалом - купою піротехніки на трибунах, текстівкою та зарядами проти Порошенка і сутичками з поліцією під стадіоном. В нашому вже традиційному інтерв’ю ми поспілкувались з лідером маріупольського двіжу про події навколо цієї гри.

- Привіт. Як тебе представити читачам? Як давно ти на секторі Маріуполя?

Антон. З 2008/2009 року.

- Що на даний момент являє собою маріупольський двіж? Вас практично не видно в мережі, на виїздах вас теж дуже мало, але судячи з фоток які вдається роздобути - на домашках у вас регулярно збирається добротний сектор...

У нас досить великий відсоток хлопців, які або служили, або служать в армії України. З 2014 можна сказати, що сектора не було. Ті хто по-старше або пішли в армію, або просто забили на все. Ті хлопці які молодші, почали відроджувати сектор тільки в 2016-му році. Наш рух завжди не особливо світився в медіа просторі. Навіть топовий наш сезон 2013-го року ми не особливо висвітлювали, хоча тоді малювали щось практично кожен тур.

- Наскільки тісно ви зараз спілкуєтесь з клубом? Ви не облишили ідею повернути клубу назву Металург, чи двіж таки прийняв компромісний варіант під назвою "ФК Маріуполь"?

З клубом як і з минулим керівництвом відносин ніяких. Нове керівництво в перші свої матчі намагалося виселити нас з нашого сектора і заборонити банер 1х1.5 з Ідеєю Нації і портретом Миколи "Ядра" Самофалова, нам довелося ставити їх на місце. Піротехніка, сидіння на поле, метушня зі стюардами, забіги на поле і входи через паркани трохи привели їх до тями. Ми повернули свій сектор, а банер тепер 1.5х11. По назві, - ми не приймаємо ніякої назви окрім "Металург". У голосуванні вболівальників назва Металург набрала найбільше голосів, але в останній день накрутили за Маріуполь.

- Давай тепер про сам матч... Після першого голу у ворота Динамо ви добротно запалили піро, після чого до сектору приїхала пожежна машина і весь сектор зірвався в її сторону. Що відбувалось далі?

МНС не розуміли що вони взагалі робили і хотіли залити сектор з пожежної машини. Ми їх виштовхали і забрали шланг. Майно їх не псували, просто дали зрозуміти, що такі рішення приймати не можна.

- Далі ви розгорнули текстівку "Чемодан - вокзал - Мальдіви" і підсвітили її піротехнікою. Тебе мабуть уже задовбали журналісти цим питанням, але який сенс ви вкладали в цей текст? Це позиція проти Порошенка вцілому чи відсилка до скандальної історії з його відпочинком під час новорічних свят?

Я думаю всі розуміють хто наш Президент. І особливо в нашій субкультурі по ньому немає іншої думки. Йому і його команді немає діла до українського спорту, олімпіада тому показник. А весь цей матч був піар-акцією. Нас це обурило не менше ніж його відпочинок на Мальдівах. Фінансова сторона - це пів біди, головна біда, що під час війни він цинічно залишає країну для гульні.

- Після розгортання текстівки була якась реакція правоохоронців? В кількох місцях читав, що менти пробували текстівку прибрати...

Не буду обманювати, втручання поліції було, але це був діалог, а не зіткнення. Кожен приїзд Президента до Маріуполя намагаються вибудувати так, щоб хоч не було критики. А тут раптом незручна публіка, яка не стала мовчати.

- Після того як рахунок став 1:2 на користь Динамо, почалась сутичка киян з ментами під гостьовим сектором... Навіть більшість біло-синіх не знала з чого все почалось і побігли просто "виручати своїх". Насправді ж у олдового киянина Вови Ордена при спробі зайти на стадіон стався конфлікт з правоохоронцями, і фанати, які через паркан побачили як його пакують, побігли за нього вписуватись. Далі було жбурляння каміння, спроби зупинити автозаки, розбивши в них лобове скло і піротехніка... Сектор Маріуполя зірвався на допомогу киянам. У вас була якась інформація що там відбувається чи бігли просто за інтуіцією?

Під нашим сектором було 2 взводи поліції в повному обмундируванні. Ми з далека бачили, що щось відбувається, але зірвалися в той момент, коли поліція з нашого сектора почала бігти в сторону гостьового. У той же момент стало відомо, що це Орден, з яким нас пов’язує не тільки фанатська солідарність. Думаю всі розуміють що я мав на увазі.

- Київський двіж просив передати подяку, що вписались і допомогли відстояти хохлів. Серед ваших є травмовані чи затримані?

Так, було кілька травм і троє затриманих. Але успішно всіх забрали. Я думаю, що всім сподобалося.

- На твою думку, як взагалі спрацювали менти в цій ситуації? Протягом всього дня відчувалось бажання з боку їх керівництва максимально уникати конфліктів, аби цей матч пройшов як по маслу, але в якийсь момент все пішло не так...

Говорячи про безпеку команд та уболівальників, вони доклали максимум зусиль і впоралися, не буду приховувати. Що стосується подій під стадіоном, то тут ситуація проста. Всі виїзні ж пам’ятають в нашому місті відношення поліції до приїжджих і до піротехніки. Згадайте як дніпряни йшли пішки з траси на стадіон, як затримали автобуси, або як пробували відібрати банер у Карпат АСАВ. В силу нашого комуністичного застою, тут досить тривожно відносяться до піротехніки. Але в неділю все почалося від запорізького беркута, вони були доданими силами і по суті все і почали. З ними найбільше і була сутичка. Маріупольські ж дійсно намагалися провести цей день без будь-яких пригод, Президент все ж таки.

- На цьому матчі фанати показали всій країні, що на стадіон в Маріуполі можна занести все що завгодно і в будь-яких кількостях, не зважаючи на металодетектори, собак, відеокамери і посилені заходи безпеки. На твою думку наскільки адекватною є позиція керівництва Динамо, яке відмовилось їхати на матч в серпні, при умові що на тій грі і справді готувався якийсь теракт?

На будь-який стадіон країни можна пронести рівно стільки ж, скільки і на наш. На рахунок керівництва Динамо... Я розділяю Динамо і Суркісів. Суркіси - це негідники, у яких був свій спектакль з донецько-маріупольським керівництвом, яке в свою чергу порядністю теж не відрізняється. У Маріуполі дійсно немає 100% безпеки, але те, що влаштувало київське і маріупольське керівництво - це був цирк.

- І останнє запитання: яка зараз ситуація в місті? Чи трапляються випадки коли вата висовує свою голову? В Маріупольському потязі ватних персонажів було неміряно і у них траплялись конфлікти з фанатами, але більшість з них виписались у Волновасі...

У Волновасі постійно сідають в поїзд люди з окупованої території, через це там постійні проблеми. У Маріуполі ситуація не така критична як на півночі області, але від ідеалу далеко. Зараз починається реванш сепаратистів, але робиться він під жовто-синіми прапорами і в вишиванках. Місцева влада підтримує максимально тих, хто починав війну. І ця підтримка збільшується. Через деякий час нас очікує в місті боротьба, до якої всі готуються. Проблема тільки в тому, що тепер вони будуть кричати, що вони патріоти, але вони за мир в країні.

- Ну що ж, дякую тобі за інтерв’ю! Можливо хочеш ще щось нашим читачам сказати...

Хочу сказати всім спасибі за взаємодопомогу. Це був черговий приклад фанатської солідарності. Як було під час Майдану і як було на війні. Коли нас всі навколо не люблять, але крім нас ніхто не може. Слава Україні!