Динамо - Шахтар 0:2 (09.05.2018) Кубок України. Фінал
10 травня 2018
Фінал національного кубку цього року відбувся в Дніпрі. Але основні навколофутбольні події розвивались не на стадіоні, а за межами Дніпро-арени. Так як проведення фінального кубкового матчу проходить під патронатом ФФУ, організатори очікувано вирішили продовжувати незаконне впровадження іменних квитків. Фанати Динамо одразу поставили своєму клубу ультиматум: або квитки на фанатський сектор будуть реалізовувати люди з двіжу, або ж Ультрас Динамо бойкотуватимуть цей матч. Таким чином з усієї квоти 1297 квитків фанати реалізували близько 900 квитків без паспортів, решту клуб продавав через Інтернет та окрему касу, де процедура була такою самою, як і на решті секторів - ПІБ, номер паспорта, ІПН, номер телефону і т.д. У фанатів Шахтаря схема була схожою - квитки вони теж отримали без паспортних даних.

Перед матчем ультрас Динамо, Шахтаря та Дніпра влаштували спільний марш "Проти футболу по паспортах". Багато піротехніки під час ходи, спільні заряди. Основним був заряд "Оле-ола, ФФУ шматок гівна, п****аси п****аси п****аси у руля!". Марш був досить хаотичним і не надто організованим, але організатори не ставили за мету злагодженість зарядів чи красиву картинку - потрібно було просто зібрати всіх докупи, аби у разі проблем з потраплянням на стадіон весь двіж був разом. Що цікаво, поліція практично не супроводжувала цей марш, як вони роблять зазвичай.

Втім, до стадіону марш так і не дійшов. Залишалось пройти буквально 200 метрів, коли почались заворушення з правоохоронцями. Є дві різні версії з чого все почалось: перша - правоохоронці спробували висмикнути з натовпу хлопця з піротехнікою, а потім застосували газові балончики, друга - у хлопця випала піротехніка з рюкзака, і коли він хотів її підняти - менти потягнули його до себе. Це стало початком заворушень, дивна ситуація, дуже схожа на поліцейську провокацію. По суті дрібниця, але цієї іскри було достатньо щоб натовп спалахнув.

Одразу в марш влетіли космонавти і почали застосовувати гумові кийки, а також затримувати всіх, хто потрапляв їм під руку... Вони не гребували бити по головах, по нирках, наступати на затриманих, що лежали на асфальті, дісталось і кільком дівчатам. Двіж розділився на кілька частин і сили космонавтів були достатніми для того, аби марш не зміг продовжити свій рух. Під час сутичок постраждали 4 поліцейських та декілька десятків фанатів. Кількість затриманих наближалась до трьох десятків. Варто відзначити чудову роботу медичного корпусу, який швидко надавав допомогу усім постраждалим.

Після цього фанати почали збиратись під входом на стадіон для координації подальших дій. Відсутність зв’язку та Інтернету біля арени суттєво ускладнювала можливість домовитись між собою. Тут же сталась ще одна сутичка з космонавтами, яка закінчилась тим, що чоловіка без свідомості забирала швидка допомога. Зібравши кілька сотень чоловік фанати попрямували до відділку з вимогою звільнити всіх затриманих. В цей час вже розпочався матч - на секторі Динамо були присутні лише фанати, які в силу якихось причин не пішли на марш, а також кузьмичі...

Поліція досить швидко відпустила затриманих, встановивши у відділку їх особи. І під заряди "Один за всіх і всі за одного" фанати попрямували назад на стадіон. Прийшли під вхід якраз під кінець першого тайму, під час проходження огляду речей сталась ще одна штовханина з поліцією, акаби не соромились махати кийками і відчували свою повну безкарність.

В другому таймі фанати вже шизіли на повну потужність. Шахтар швидко забив і сектор гірників запалав піротехнікою. Донеччани на лицьовій лінії мали банер з написом "З берегів Дніпра кубок на-гора!". Кияни ж обмежились вже знайомим по маршу і попереднім іграм тексту: "Проти футболу по паспортах". Наприкінці гри київська торсида вирішила позбутись свого запасу піротехніки, не маючи кращого на те приводу у вигляді забитих динамівцями голів. Цілком прогнозовано частина піротехніки полетіла на поле, через що суддя зупинив на деякий час матч. Проблеми з правоохоронцями були і після матчу - космонавти затримали кількох чоловіків на площі перед стадіоном без видимих на те причин.

Підсумовуючи все вищенаписане варто сказати, що репресивний апарат знову піднімає голову. Після 2014-го року на стадіонах було відносно спокійно, а зараз сутички фанатів та людей в формі стаються все частіше і частіше... Дніпропетровський "беркут" завжди славився своєю жорстокістю, і цього разу спецпідрозділи знову показали свою суть. Занадто багато було фактів різних зловживань з їх боку, за які, само собою, ніхто не понесе відповідальність. Керівництво обласної поліції на наступний день на прес-конференції дозволяло собі жартувати про "асфальтну хворобу" у побитої дівчини, а в Інтернеті проскакували скріншоти з зухвалими постами спецпризначенців в Інстаграмі.

Були події під стадіоном спланованими чи просто так дивно збіглись обставини, але ситуація склалась якомога краще для ФФУ - фанати так і не змогли перед початком матчу організовано зайти на трибуни без документів, скандуючи образливі речі про керівництво федерації. А картинка в пресі і підводка більшості журналістів показали фанатську спільноту явно не в кращому світлі і змістили акценти з протесту проти входу по паспортах на висвітлення сутичок з поліцією...

Марш перед грою




Сутички під стадіоном








Фанати під поліцейським відділком


Сектор фанатів Динамо





Фанати Шахтаря