Ми продовжуємо серію статей про часи минулі. Сьогодні мова піде про 7-й чемпіонат України. На дворі "лихий" 1997-й рік, у Києві відкривається перший Макдак, Леонід Кучма та Борис Єльцин підмахнули "Договір про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією", група ВВ випускає альбом "Музіка" з хітами "Юра" і "Весна ", в космос летить перший український космонавт, Майк Тайсон відкусив вухо Холіфілду, а автор цих рядків закінчив середню школу номер 69 в місті Запоріжжя.
Сьогодні ми знову згадуємо давні части. Мова піде про шостий чемпіонат України. П`ять попередніх статей шукайте на нашому сайті... Сезон 96/97 років розпочався 20 липня. У вищій лізі відбулося скорочення команд з 18 до 16. За підсумками минулого сезону вищий дивізіон покинули СК Миколаїв, Волинь та Зоря. Якщо перші дві команди не мали на той час фанатської підтримки, то втрата Зорі була великим мінусом для вишки.
Привіт, давай знайомитись! Ми - Ультрас України, найбільшої країни Європи. Кожен з нас підтримує свій клуб у рідному місті, ми долаємо сотні-тисячі кілометрів заради підтримки команди по Україні та світу. Життя фаната повне яскравих історій та пригод, і ти можеш долучитись до фанатської субкультури в своєму місті. Але спочатку підпишись на сторінки свого фанатського руху в соціальних мережах.
П’ятий. Сьогодні мова піде про Чемпіонат України 1995-1996, сезон, в якому з’явились перші кольорові фоторграфії секторів, почалась мода на бомбери, а сам фанатський рух почав оживати після важких часів початку 90-х. Вищу дивізіон цього року доповнили Зірка з на той час Кіровограду та столичний ЦСКА-Борисфен. Чергову статтю з рубрики #oldschool_ukrultras читайте на нашому сайті.
Четвертий. Сьогодні мова піде про Чемпіонат України 1994-1995. Продовжуємо згадувати фанатське минуле. Футбольний сезон цього разу розпочався доволі рано. Матчі першого туру в вишці були зіграні 17 липня. Згодом сезон буде постійно розпочинатися в липні, бувало й в перших числах. А тоді це було нововведення. Також з цього року команди за перемогу будуть отримувати 3 очки, а не 2, як раніше.
Через кілька днів матчами 1/64 Кубка України стартує черговий футбольний сезон, тож ми вирішили остаточно підбити підсумки сезону минулого, опублікувавши виїзну активність фанатів. Якщо в двох словах, то все сумно. Активність фанатських рухів зменшується з кожним роком і причина тому досить очевидна - в чемпіонаті всього 12 команд, 5 з яких грають свої домашні ігри не вдома...
Третій. Сезон 1993/94 років розпочався в серпні 1993-го року, спочатку матчами попереднього етапу кубку, а тижнем пізніше взяла старт вища ліга. Цього сезону федерація вдалася до експерименту, розширивши вищу лігу до 18 команд. Ходили чутки, що до цього причетний В. Коротков, тодішній власник Вересу. Його команда мала залишити вищий світ українського футболу, але через розширення Верес залишився у вищій лізі.
Наша рубрика #oldschool_ukrultras зайшла на ура, стаття про Перший чемпіонат України викликала жваве обговорення. Знайшлось багато людей, які пам’ятають ті події не з розповідей чи фотографій, а з власних спогадів. А тому ми продовжуємо, і сьогодні поговримо про наступний... Другий. Сезон 1992/93 років розпочався в липні матчами 1/64 фіналу кубку.
В рамках рубрики #oldschool_ukrultras сьогодні хочемо згадати про перший чемпіонат України (1992). Величезна подяка всім, хто допомагав готувати цей матеріал, з архівів вдалося підняти дуже багато цікавих фото. Перший. На початку зробимо невеличкий історичний екскурс. 1-го грудня 1991 року громадяни України на референдумі (тоді це слово не мало негативу) майже одностайно підтримали незалежність країни.
В Першій лізі на голову активніше за всіх були фанати чернігівської Десни. І дуже прикро, що їх позбавили можливості катати в Прем’єр-лізі в такий ганебний спосіб. Але слід зазначити, що на кілька виїздів фанати Десни так і не доїхали, при цьому і на домашки чернігівським фанатам доводилось катати - всі домашні ігри цього сезону Десна проводила в Києві, на стадіоні Оболоні.
Майже половина команд Другої ліги залишились без підтримки минулого сезону, а у решти клубів вона була мізерною. Серед двіжів Другої ліги сильно виділялись фанати Металурга та вінницької Ниви, саме вони і здобули перші дві сходинки. Саме ці два двіжа за підсумками синулого сезону мають золотніків - 6 в Запоріжжі і 1 в Вінниці.
Через пару днів розпочнеться новий сезон 2017-2018, і розпочнеться він не звичним матчем за Суперкубок, а іграми 1/64 фіналу Кубка України. А ми лише зараз схаменулись і вирішили підбити підсумки сезону минулого, а саме виїзної активності українських фанатських рухів. Вже 9-й рік поспіль ми рахуємо статистику під назвою Ультрасліга, і настав час оголосити результати підрахунків.
Сьогодні ввечері стартує Євро-2016 і вся увага фанатів цілий місяць буде прикута до цього турніру. Тому зараз найбільш підходящий час, аби остаточно завершити з підсумками сезону, що минув. А мова піде про таку штуку, як Золотий сезон. Людиною, що пробила "Золотий сезон", або "золотніком", вважається той, хто відвідав всі без виключення матчі своєї команди протягом сезону.
Друга ліга також відрізняється присутністю в ній гарний рухів, які намагаються підтримати команду де б вона не грала. В цьому сезоні географія змагань була такою, що західним клубам доводилось часто грати в далекій Південній Україні, при чому аж тричі на Херсонщині. Тому хоч кількісно виїздюків бувало і не багато, та сам факт пробиття таких важкодоступних локацій, як наприклад, Горностаївка та Петрове – це вже досягнення.
Першочерговою метою Ультрасліга є ведення літопису виїздів. Але, все ж, варто відзначити рухи, які набрали найвищі бали, підтримуючи свій клуб в різних куточках України. В Першій лізі на гостьових секторах практично відсутні кузьмічі. Всі виїздюки справді активно фанатіють, отже можна сказати, що Ультрасліга тут є найбільш прозорою, такою, що максимально виправдовує свою назву.
Фанати Динамо знову стали самим виїзним двіжем країни - про це свідчать результати підрахунку за схемою Ультрасліга, який щорічно проводить наш портал. Дві сотні чоловік на виїзді - це той мінімум, нижче якого кияни не опускаються вже кілька років. А самим виїзним традиційно став матч з Шахтарем, правда цього року через великодні свята і вже вирішену долю чемпіонства кияни вивезли "всього" 700 чоловік.
Цей матеріал деякі навколофутбольні сайти вже встигли опублікувати російською, а ми все тягнули з українською версією. І ось, вона готова. До вашої уваги інтерв’ю з представником київського ЦСКА і адміном пабліку TroubleMakers Ukraine за сумісництвом. Цікаво дізнатись про стан справ у двіжі, який вже багато років існує без власного клубу, при цьому має філіали по всій країні.
Друга ліга цього сезону проходила в урізаному форматі - лише 10 команд. При цьому фанати лише трьох клубів пробили всі виїзди в сезоні, вони ж і зайняли у підсумку перші три позиції: черкаський Дніпро, київська Оболонь та херсонський Кристал. Враховуючи той факт, що перші дві наступного сезону гратимуть в Першій лізі, то наступний розіграш обіцяє бути ще нуднішим ніж нинішній.
Фанати тернопільської Ниви стали найактивнішими в сезоні що минув за підсумками Ультрасліги. Втім, одразу чотири клуби мали більшу підтримку на виїзних матчах, просто тернополянам доводилось долати більшу відстань аби потрапити на матчі своєї команди, таке вже географічне розташування Тернополя. Друга сходинка за фанатами Олександрії, які тепер кататимуть у Прем’єр-лізі, третя - за Сталлю...
Сезон, що минув, був досить унікальним в плані того, що одразу 5 команд були вимушені грати свої домашні матчі не в рідному місті, пізніше до них приєднались ще й Чорноморець та Металіст - тобто це половина чемпіонату! Втім, не зважаючи на такі форс-мажори, адміністрація сайту ULTRAS.ORG.UA продовжила рахувати наскільки активно фанати катають виїзди за свою команду. До Вашої уваги підсумкова таблиця.
14 березня 2015 року на залитому дощем полі пройшов турнір під назвою "Кубок Кривбасу". Основними цілями турніру було зібрати кошти на амуніцію для одного з хлопців з руху Кривбасу, який знаходиться на Донбасі. На гроші, які вдалося зібрати, вже куплені потрібні речі і передані побратиму на Донбас. Так само, організатори сподіваються, що подібними заходами можна буде достукатись до спортивних керівників...
Українські футбольні фанати були однією з основних сил революції. Зараз, під час війни з російськими окупантами, фанати не залишились осторонь, сотні ультрас без коливань відправились на передову. А ті, хто залишився, роблять все можливе для того, щоб допомогти своїм побратимам. Перші благодійні аукціони з’явились ще півроку тому, зараз майже кожен клуб збирає кошти на допомогу бійцям АТО.
Півтори сотні київських ультрас увечері 20 листопада розшукували для розмови президента УЄФА Мішеля Платіні. Першим пунктом програми була Адміністрація президента, де мала відбутися зустріч футбольного функціонера з Петром Порошенком. Існував і "план Б" – вболівальники через свої канали довідались, у якому готелі зупинився Платіні, і не відкидали варіанта навідатися до нього в гості.
Під час матчу 12-го туру з гостьового сектору Львів-Арени чітко пролунало "Шахта, геть зі Львову!", і ласі до сенсацій журналісти кинулись обсмоктувати цю подію. Враховуючи те, що на матчі Шахтар - БАТЕ банер аналогічного змісту вивісили прямо над фан-сектором Шахтаря, фанати помаранчево-чорних сприйняли такі дії і як образу в свій бік. Кореспондент ultras.org.ua вирішив розібратись: хто і навіщо намагається...
"Дехто говоре "Бандити, хулiгани, з тої голоти людей не буде". А ми ся подивим, як потреба стане, хто полiзе в льох, а хто пiд кулi пiде" - самі ці рядки відомої пісні Братів Гадюкіних дуже полюбляють львівські фанати, виконуючи її на трибунах. Ніхто і ніколи не міг подумати, що вони стануть пророчими. І ось, потреба стала... ультрас стали одним з рушіїв Революції, оголосивши перемир’я і організувавши активний захист...