На відміну від команд основного чемпіонату, командам Першої, Другої та Аматорської ліг треба зіграти ще декілька турів. Крайні два тури Першої ліги пройшли протягом тижня, тому ми вирішили об’єднати все у один великий звіт. Як завжди, виділились фанати Вереса, які цього разу грали вдома, також варто відзначити фанатів черкаського Дніпра, Миколаєва, Оболоні, другої команди Динамо Київ…
Черговий тур пройшов без особливих подій. З цікавого можна згадати фанатів Вересу, які створили непогану атмосферу на своєму секторі та вибігли на поле. Можна ще звернути увагу на фанатів Полтави, які використали трохи диму. Інші ж українські фани підтримували своїх гравців гарною шизою не тільки на домашніх, але й на виїзних іграх.
Другий тур, і знову вся увага преси прикута до вболівальників столичного клубу. Справа в тому, що перед матчем "на горіхи" заслужено отримали фанати Арсеналу, але при цьому було розтрощено тролейбус і було завдано шкоди кільком прилеглим кіоскам. Під час сутички жодного фаната "Динамо" затримано не було, але вже зараз міліція навідується по домівках до людей, які в тій заворушці і близько участі не приймали.
До останньої гри криворізькі ультрас підійшли з усією серйозністю. Було підготовлено два банери. Один був присвячений міліцейському свавіллю у Донецьку. Таким чином, Кривий Ріг приєднався до всеукраїнської акції солідарності з постраждалими фанатами «Дніпра». Інший банер -«ВІДДАНІ НАЗАВЖДИ» був вивішений у перерві і провисів весь другий тайм. На 85 хвилині були запалені файери...
Найтриваліше міжсезоння виявилося саме у Таврії, пов'язане воно з скасованим поєдинком проти донецького «Металурга». Виходячи з того, що на виїзному матчі у Львові були одиниці - більшість уболівальників чекали з нетерпінням саме домашнього поєдинку. Хто б і що не говорили про очікування старту весняної частини Чемпіонату України, спустошені трибуни «Локомотива» свідчили про те...
Перший матч Динамо на оновленому стадіоні викликав неймовірний ажіотаж, на столичне дербі зібралось подивитись 52 тисячі глядачів. Керівництво клубу нарешті взялось за голову і почало рекламувати футбол у місті. Дешеві квитки, розповсюдження їх через універи та школи, агресивна реклама на вулицях і оновлений зручний стадіон зробили свою справу.
Це була остання домашка перед 10-літтям клубу, фанати вітали своїх улюбленців заздалегідь. На початок матчу каноніри хотіли приготувати цифру 10 з фаєрів, але всі сподівалися на систему "зірвав і горить" і не здогадалися перед м'ячиком перевірити схему дії фаєрів - вийшло печально. Як і належить в таких випадках, частина людей, після того як всі підпалили багатостраждальні "свічки"...
Тканина була готова за чотири години у п’ятницю ввечері, що стало великим плюсом. Пошиття відбувалося вперше не вручну, а машинкою. Розмір полотна - 10х21 м. Словом, у фанатів Буковини лишалось два дні на процес, тобто субота та неділя. А на вулиці погода не те, що не радувала, а б..я, "прибивала". Але зусиллями та магією Гаррі Потного вимальовується місце для процесу.
Як правило, матчі з канонірами не викликають інтерес у простого вболівальника, але цей день видався якимсь особливим. 22000 квитків було продано ще вранці, в день матчу, а вже на самій грі було близько тридцяти тисяч. На цей матч ультра знову підготувала прапори, але вже охопивши три сектори. Виглядало досить барвисто і соковито. Гра команди, явно не сприяла поліпшенню супорту.
Мабуть лише у нас в країні можливий такий цирк, за яким ми спостерігали весь попередній тиждень. Мова йде про події в матчі 5-го туру, а саме про побиття того нещасного, який побіг на гостьовий сектор забирати прапор у фанів Карпат. З невеличкого інциденту ЗМІ роздули такий скадал, що ні на яку голову не налазить. Абсолютно всі телеканали, газети, інтернет-видання вважали за свій обов’язок
Півтора десятки матчів кияни самі слідкували за своїми секторами, а тут клубу вздумалось повернути стюардів з усіма витікаючими наслідками. Як тільки стюарди почали бикувати - їх з сектора повикидали. Чудовий привід вийшов для журналістів роздути скандал на рівному місці, хоча краще так, ніж терпіти повну зневагу зі сторони далеко не останніх людей в клубі.
Чергове дербі пройшло як і попередні матчі з Динамо з Арсеналом - нудно. Передпасхальні підготовки суттєво зменшили кількість людей на стадіоні, хоча погода була просто шикарна. Якщо добряче так утрамбувати біло-синіх фанатів під табло, то якраз вийде один битком набитий сектор. З візуалки лише кілька прапорів в першому ряду...
В четвер до Львова прийшов факс з повідомленням: «ФК Арсенал просить львівських вболівальників утриматись від поїздки до Києва, в зв’язку з тим, що квитки на матч розпродано». Це ніколи не зупиняло зелено-білих, тож на перший виїзд до Києва на гру з тамтешнім Арсеналом поїхала досить велика кількість львівських вболівальників.
Матч Кривбас - Арсенал пройшов без будь яких особливих чи пікантних подій. День розпочинався з того, що свідомі громадяни пішли на вибори, застрягли в чергах, але це зовсім не виправдання тому, що фан-сектор був напівпорожнім у порівнянні з останнім матчем проти запорізького Металурга. Радувало те, що на секторі з’явилися двуручні розтяжки, прапори та рози.
За кілька днів до матчу в небайдужих вболівальників виникла ідея провести автопробіг перед грою. За допомою Інтернету було анонсовано подію і в потрібному місці зібралося не мало не багато 12-ть екіпажів. Дуже на допомогу прийшли маленькі прапорці які біло-зелені роздали по дві штуки на машину, що візуально прикрасило автоколонну. Маршрут пролягав через великі мікрорайони в центр, а звідти вже до стадіону.
Чергове київське дербі пройшло вже за доволі звичним сценарієм. Про хоч якусь принциповість поєдинку нагадували лише написи "гАвно" перед стадіоном, кожен бажаючий міг потоптатись по арсеналівській літері "А". Після гри з БАТЕ служба безпеки стадіону вирішила ще трохи закрутити гайки 20-му сектору - на вході не пускали банери, одразу пробуючи їх забрати собі на зберігання.
Майже два тижні сімферопольці чекали домашньої гри своїх улюбленців! Чекали що «Таврія» візьме в цьому матчі три очки, тим самим хоч трохи реабілітується після поразки Байєру і якоїсь незрозумілої гри в Луганську, але кримчани знову програли... На п'ятому секторі було досить людно! На самому початку матчу представники фірми «Sound Group» розтягнули текстовик...
Остання домашня гра цього літа видалася для маріупольців знову нічийною, третя поспіль між іншим. Результат як кажуть є, але три очки з дев’яти можливих, в іграх з суперниками які маріупольцям по зубах, це м’яко кажучи не досягнення, а швидше навпаки. В день гри в місті стояла доволі незвична для цього літа погода, було трошки прохолодно.
Після сухої першої домашньої гри в звітному матчі від луганчан чекали тільки перемоги. Але, як то кажуть, не судилося. Знову хочеться переказати вітання на адресу Прем’єр-ліги за незрозуміле, з урахуванням погодних умов, рішення про початок матчу. Все-таки 16.00 - це рано. Спекотно було не тільки гравцям, які разів десять під час матчу ходили на колективний водопій, але і фанам на трибунах.
На жаль, особливого ажіотажу в жовто-червоно-чорних лавах перший виїзд нового сезону не викликав. П'ятниця - будній день і в результаті в столицю вирушив, кажучи футбольною мовою, «молодіжний склад, посилений кількома гравцями основи». «Бешкетники» традиційно надали перевагу Укрзалізниці, а всі інші закинули свої тіла в два «Неоплани». З обох сторін назбиралося 62 супортери.
Ось і завершено сезон 2009/2010. Він був непростим як для команди так і для фанатів, але є стабільна бронза, золотники відкатано і хто щоб не казав але у Харкові свято Великої Перемоги є святом, тому і атмосфера на стадіоні в цей сонячний день була відповідна. Закривав сезон для Металіста домашній матч з Арсеналом, той що з Києва.
Матч, який для багатьох вболівальників був лише репетицією перед домашньою грою з Дніпром, та який не викликав жодних сумнівів стосовно перемоги полтавчан виявився для останніх спражньою трагедією. Фінальний рахунок 1-5 на табло ще довго буде снитися в кошмарах пересічному вболівальнику з берегів Ворскли.
Два дербі з київськими командами за 4 дні - здавалось би що може бути цікавіше? Так то воно так, але матчі Динамо з Арсеналом до статусу дербі явно не дотягують, перевага перших як на полі, так і на трибунах, а значить і ставлення до матчу відповідне. Біло-сині не готували до матчу нічого, хіба що було додано кілька жовто-синіх прапорці до загальної кількості.
Близько 30-40 канонірів на секторі. На хвилину мовчання банер пам'яті жертв голодомору. Під час матчу двічі підіймали розтяжки і використувували один великий прапор. Звук слабкий, навіть враховуючи їхню кількість. Останній виїзд в цьому році для жовто-синіх пробили близько 300 чоловік. Оскільки басів ні від клубу, ні від ЮК не було, до Бориспіля діставались всі своїм ходом.
Цей матч не викликав особливого ажіотажу в Донецьку. Стадіон був практично порожній. Але на кількості ультрас-сектора це ніяк не позначилося. Стабільні 250-300 чоловік були присутні на 28 секторі. З візуалки не було нічого нового, багато маленьких прапорів, пару великих і розтяги. Звук у першому таймі був хороший, але з великими перервами між зарядами.