В суботу 24 березня відбулось 277-е Дербі Празьких «С» між столичними командами «Славія» та «Спарта». Матч проходив на домашній арені «Славії» Еден. На відміну минулого дербі, коли ультрас «Трибуни Північ» бойкотували перші 20 хвилин матчу, через незадовільну гру команди, то тут все було по-іншому. Врешті решт, Славія отримала тренера, який має підтримку вболівальників...
Головне празьке дербі: Спарта - Славія, класика жанру «дербі по-чеськи», ще багатьма словами можна було охарактеризувати те що відбулось 26 вересня на стадіоні Лєтна або як офіційно йменуться знаменита празька арена «Дженерелі Гарант», на якій ще недавно грала наша збірна і знайома нашим вболівальникам, які з с сумом сопстерігали за муками наших футболістів на полі...
У понеділок ввечері відбулося відоме дербі Стокгольма між командами АІК та Юргорден. Ультрас обох команд влаштували акцію протесту проти шведської федерації футболу (SvFF), ЗМІ та політики. У цей вечір всі прихильники столичного футболу віддали належне для футбольної культури Швеції. Матч розпочався з 10 хвилинного мовчання фанів. На стадіоні було чутно навіть удари ногою по м’ячу.
Ви мабуть вже забули як виглядають огляди європейської фан-сцени на нашому сайті, тому будем потроху виправляти дані недопрацювання. Тим паче цього тижня було на що подивитись. Окремої уваги заслуговує хорватське дербі, Хайдук - Динамо Загреб, де господарі протестували проти цензури на стадіоні, а гості нарешті припинили свій довгостроковий бойкот і знову підтримують рідний клуб.
Пітерські фанати знову приїхали підтримати "Зеніт" в те місце, де не діють ніякі закони Росії. Не залишати команду без підтримки - це принцип. Ось і на цю гру в Махачкалі зібралося близько 300 чоловік, включаючи 160 фанатів, які прилетіли на чартері з Петербурга в день матчу. Вже за день до гри основних складів кавказькі "любителі футболу" по місту вицепляли групки по 2-3 людини...
Ну що народ, скучили за новинами? Загуляли адміни поки міжсезоння, та й просто відпочивають від Інтернету, та й писати по суті нема про що, міжсезоння в самому розпалі, матчів нема, а всі рейтинги в печінках сидять. Тим не менш щоб розбавити хоч якось вашу нудьгу... фото з матчу Аустрії проти команди всіх зірок на чолі з Луішем Фігу, яким віденський клуб відмітив своє 100-річчя.
Ненависне всім Євро наближається і всі самі відчувають як влада і міліція закручують гайки. Проте те, що відбувається в Україні, не можна навіть порівняти з тим, що зараз відбувається у наших сусідів. Один з польських модераторів сайту ultras-tifo.org на прохання багатьох користувачів пояснив ситуацію. Нижче наведений переклад його статті.
У Третій Бундеслізі, Оберлізі, Регіоналлізі грає багато других команд як і німецьких грандів, так і середняків, проте це не залишає команди без підтримки. Також слід відзначити фанів таких команд як Дуйсбург, Герта, Оснабрюк, Карлсруе, Динамо Дрезден, Бохум, Уніон, Армініа, Алеманія, Айнтрахт Браунгшвей які іноді збирають по 80 тисяч на стадіоні.
Німеччина дуже сильно відрізняється від інших країн Європи рівнем супорту на матчах нижчих ліг. По закінченні цього сезону до представників другого дивізіону потрапляють Айнтрахт Франкфурт, Айнтрахт Браунгшвей, Санкт-Паулі, Ганза. А Динамо Дрезден, Боруссія М., Оснабрюк і Бохум грають матчі плей-офф. Тож емоції у фанів зашкалюють, особливо у принципових протистояннях, що і побачите нижче.
Ось і обіцяне продовження! До вашої уваги огляд подій за місяць на трибунах Німеччини клубів Бундесліги 1. Команди продемонстрували дуже високий рівень ультри. Модульні шоу Боруссії М., Шальке, Байєра, Нюрнберга, Вердера, Кайзерслаутерна. Великі банери Кельна, Вердера, Майнца, Айнтрахта. Дортмундська Боруссія та Шальке шикарно відсвяткували завоювання своїх титулів.
За минулий місяць у Швейцарії пройшло аж 5 турів. Серед них було багато цікавих поєдинків: Базель - Янг Бойз, Цюрих - Базель, Янг Бойз - Грассхоппер ну і дербі Цюриха - Грассхоппер - Цюрих. В цих матчах (і не тільки) команди підготували якісний перф, особливу увагу варто приділити модульним шоу Базеля та Цюриха.
Нарешті знайшовся час зробити черговий випуск світових новин. Цього разу їх буде декілька і зразу! Для початку - огляд подій в Австрії. В країні всю ультрас-сцену тримають лише три клуби, але рівень їх перфу дуже і дуже високий. Нижче ви побачите фото модульних шоу, шоу з прапорців, пірошоу, об’ємні постановки та великі банери таких команд, як Штурм, Аустрія та Рапід.
Як ви вже здогадалися мабуть з попередньої новини, оглядів трибун цього тижня буде два. І в 29-му випуску ви побачите все найцікавіше з трибун Шотландії, Бельгії, Італії, Португалії, Сербії, Хорватії, Боснії, Румунії, Болгарії, Греції, Швеції, Норвегії, Данії і Росії... Фууух, здається нікого не забув. Окремо радив би звернути увагу на матчі Лех - Легія та святкування 25-річчя двіжухи Осієка.
До вашої уваги 28-й випуск Галопом по Європам, у якому ви побачите огляд подій з трибун всього трьох країн: Німеччини, Австрії та Швейцарії. Масовий забіг на поле фанів Брауншвейгського Айнтрахта, хороші постановки клубів нижчих ліг Німеччини, чудовий перф ультри Гамбурга та Ганновера, піро шоу Цюриха, Люцерна та Рапіда.
Черговий футбольний тиждень приніс багато цікавих подів зі стадіонів Європи. У цьому випуску ви побачите: виїзд Наполі до Болоньї у 15 тисяч фанів, дербі Цюриха, принципове протистояння Зеніт - ЦСКА в Росії, скажені пірошоу в Грецій, Болгарії і Боснії та Герцоговини, класні виступи клубів Скандинавії та звичний високий рівень перфу німецьких ультрас.
Перший вік-енд квітня запам’ятався матчами-дербі різних країн: Мілан - Інтер, Ференцварош - Уйпешт, Тімішоара - Стяуа, Юргорден - АІК. У Швеції нарешті ррозпочався регулярний чемпіонат, команди Австрії та Швейцарії знову демострують високий рівень в організації перфу, чудові виступи клубів Другої та Третьої Ліг Німеччини та свавілля міліції (чи вже поліції) у Росії на матчі Волга - Динамо.
Галапом по Європам вже не влазить в одну новину, тому зараз швиденько проглянемо найцікавіші події західної Європи, зокрема Австрії, Швейцарії, Італії, Швеції, Нідерландів, Іспанії і Німеччини. Чудове модульне шоу на мадридському дербі організували господарі, а в Австрії фанати практично кожної команди намагаються використовувати піротехніку по максимуму.
В цьому випуску Галопом по Європам побачите огляд подій на трибунах клубів зі Східної Європи, Балканів та Туреччини. Сербське дербі Партизан - Црвена Звезда, дербі Стамбула Галатасарай - Фенербахче, перші тури чемпіонату Росії, півфінал кубку Греції ПАОК - АЕК а також матчі Екстракласи, першої, пругої та претьої ліг Польщі, найцікавіше з Угорщини та Болгарії.
Вслід за донецьким Шахтарем і київське Динамо продовжило виступи в єврокубках. На жаль стадія 1/8 фіналу принесла небагато цікавого на трибунах, лише матч Спартака і Аякса виділяється на загальному плані. Аеропорт Амстердаму міг стати дуже гарячою точкою 10-го травня, коли в один день в Голандії мали зіграти Твенте - Зеніт, Аякс - Спартак і ПСВ - Рейнджерс, але все обійшлось без серйозних сутичок.
Стадію 1/8 фіналу найпрестижнішого європейського турніру організатори розтягнули аж на цілий місяць, тому деякі фото, представлені в цій новині здають вже дуже давніми. Шахтар і Копенгаген, яких важко назвати частими гостями весняної Ліги Чемпіонів, виділялись і на трибунах своїм перформансом в порівнянні з рештою європейських грандів. Але масштабних перформансів було немало, дивіться самі...
В минулому випуску "Галопом по Європам" ми якось забули про Грецію, Францію та Італію, саме час наздогнати втрачене. Цього тижня в Європі також відбулось немало цікавого, про протести в Нідерландах ви вже знаєте, швиденько пробіжимось і по решті країн. Дербі Рома - Лаціо та Аустрія - Рапід стали найбільш цікавими подіями за минулі вихідні.
У ці вихідні вісімнадцять футбольних клубів у Нідерландах підтримали акцію протесту проти сучасного футболу. Вони вивісили текстівки з написом "http://www.tegenhetmodernevoetbal.nl" (інтернет-адреса сайту з інформацією про протести) і з гаслом "футбол для нас", а також величезні банери із логотипом АМФ. Протести розпочалися восени 2010 року сімома групами фанатів...
У Бельгії фанати майже всіх футбольних клубів протестують проти введення нового формату чемпіонату. Керівництва клубів Андерлехт, Генк, Гент і Брюгге (G4) пропонують з наступного сезону грати матчі плей-офф для визначення чемпіона країни. Натомість інші 11 клубів пропонують повернути стару систему з 18 клубів без плей-офф.
Чергові два тижні добігли свого кінця і до Вашої уваги огляд найцікавіших подій на трибунах Західної Європи, а саме: два тури Німецької Бундесліги, де відбулося франкфуртське дербі, проблеми з міліцією австрійського Рапіда у матчі з Маттерсбургом, бійка на полі фанів швейцарського Базеля з правоохоронцями у кубковому матчі, святкування 66-тиріччя Сербською Црвєною Звєздою а також...
Перед матчем у газетах багато писали про «дербі». Ніхто не заперечує, що матч з Полонією для Легії є дуже важливим, проте як «дербі» його називати важко через малу кількість прихильників та розташування Полонії у м. Гродзіськ. Прихильники Легії збиралися о 12-й годині – за 5 годин до початку матчу і за 3 години до відкриття воріт стадіону.