Таврія - Шахтар. Інформаційна війна проти сімферопольських фанатів
24 жовтня 2011
Нижче викладений матеріал є версією безпосередньо учасників подій на трибуні №5 під час і після закінчення матчу. Ознайомившись з рядом телевізійних відеосюжетів та брехливих статейок в інтернеті, дані яких не відповідають дійсності, ми змушені проінформувати громадськість про факти того суботнього вечора. Нехай цей матеріал не буде таким яскравим, барвистим і гучним, як це виходить у тих, для кого інформаційний світ - це шматок хліба, але зате в дійсності передасть картину того, що відбувається. Метою статті не є вигороджування дій фанатів на трибуні, ми хоч і білі, але не пухнасті - це знаємо..., тут мова піде про інше. Наша мета - дати спростування брехливої інформації, що виходить від співробітників сімферопольської міліції у ЗМІ, на підставі якої працював суд і виносив своє рішення. Також акцентуємо увагу на перевищенні повноважень беркута при затриманні - це чистої води беззаконня і свавілля у діях силових структур.

15 жовтня 2011. Таврія - Шахтар.
Матчі з лідерами чемпіонату завжди збирали максимальну кількість вболівальників, суботній вечір не став винятком. Чаша стадіону поступово наповнювалася і фанатська трибуна кримчан, яка до старту поєдинку налічувала близько трьох сотень чоловік, що активно підтримують команду. Дії фанатів на трибуні в той вечір мало чим відрізнялися в порівнянні з іншими матчами, не рахуючи піротехніку, використану у другому таймі. На трибуні, час від часу, підіймався чорний транспарант із зображенням білого кельтського хреста, який міліція у ЗМІ спеціально позначила як свастику, блискавично сформувавши y громадян негативне відношення до фанів.

Страшно уявити як різниться з дійсністю інформація, якою ми «харчуємося» з екранів телевізора, інтернет-ресyрсів і всієї цієї макyлатyри з кіосків. На які помилкові висновки нас підштовхують ці джерела інформації, коли, здавалося б, рядова подія для ЗМІ, з фотоматеріалом і відеозйомками висвітлюється вкрай спотворено. Місцями, байки доходять до абсyрду, коли мова заходить про побиття рyками і ногами полковника міліції Сергія Нікітіна.

Під час матчу, а також в п'ятнадцяти хвилинній перерві, ніяких сутичок між фанатами і правоохоронними органами не було, і на трибуні не було жодних бійок і бійок між самими фанатами, - зовсім протилежне повідомляє прес-офіцер Сімферопольського ГУ МВС Оксана Сорокопудова. Більше того, - вона свідчить, що фани провокували своїми діями вболівальників Таврії. Ну і апогеєм марнослів'я стала наступна заява Сорокопyдовой: «Деякі з них були доставлені на експертизу алкогольного та наркотичного сп'яніння, про результати якої можу повідомити пізніше ». На трибyнy фанати в п'яному стані навіть своїх не пyскають – це правило, винятків тyт бути не може.

За xвилин п'ять до закінчення поєдинку до конвою, який стояв по периметру сектора, підтягнулись додаткові сили в беретах. Таке часто практикyють в Сімферополі щоб уникнути конфліктних ситуацій між фанатами клубів, чиї відносини є «натягнyтими». Мета силових структур - тримати фанатів на трибуні до тих пір, поки вболівальники протилежного табору покинyть межі стадіону. На вигляд все так і виглядало, але...

Фінальний свисток. Команди йдуть в роздягальні. І ось настyпає ключовий момент, про який не сказано жодного слова: двоє дівчат відправляються на вихід з сектора. Пройшовши більшу частину оточення і бyдyчі yже майже y самого виходу, до них підходить співробітник міліції і без церемоній витягує з-під кyртки, банер із зображенням вищезгаданого кельтського хреста. Дівчині тут же заламують руки і впирають обличчям в асфальт. Помітивши подібне неподобство фанати тyт же реагують і починають рухатися до місця події. Масовий рух фанатів до верху сектора призвів до того, що міліція і берети, не розібравшись в чому справа, дістають дубинки, і починають пресингувати фанів.

Фанати, показуючи пальцями на інцидент з дівчиною вимагають припинити це свавілля. Більше того - на очах у трьох сотень людей, співробітники сімферопольської міліції розривають на шматки відібраний у пані банер з кельтським хрестом. Це чистої води провокація! Терпіти таке - не поважати самих себе! Ультрас роблять спробу пробратися в бік дівчини, що знаходиться на землі, спроба не увінчалася успіхом. Вже через кілька секунд на горизонті з'являються співробітники беркута, оснащені кийками, на обличчях маски. З боку фанатів відбувається відступ назад, на секторі відбувається тиснява, в слідстві якої люди починають один одного збивати з ніг. Не звертаючи уваги на тисняву беркут продовжує свій наступ і висмикує до себе молодих хлопців, тягнучи їх (інакше й висловитися не можна!) за межі сектора.

Тут вже чекали автозаки для доставки до районного відділу міліції. За межі сектора вивели десяток чоловік, решту, що знаходилась на секторі, змусили лягти на бетон, а частина стояла піднявши руки за голову. Далі по-одному заламуючи руки тягли на гору, на шляху стояла співробітниця міліції і записувала на камеру дані кожного фаната, який підіймався нагору.

Потерпілі розповідають про удари палицями в область ніг, спини, удари по нирках, умисне удушення, збивання з ніг, хамське поводження й манеру спілкування, властиву людям з місць позбавлення волі. У кожного члена фан-групи в той вечір була своя історія затримання. Наприклад, фотографа ультрас-порталу fcts-ultras.com погрyзили в УАЗік, щоб відібрати флеш-карту фотоапарата, на якій було відображено все, що відбувається. Незважаючи на погрози про фізичну розправу вилучити флеш-картy їм не вдалося. Другому фотографу вдалося відновити фотографії після їх видалення з флеш-карти.

З сектора вивели близько сорока осіб, які були відправлені в центральний районний відділ м. Сімферополя. У відділенні співробітники міліції вимагали писати пояснювальні (підтвердження знаходження на матчі і на секторі № 5, опис подій на трибуні, цікавило питання хто запалював піротехніку, потім опис затримання і шлях до відділення), знімалися відбитки пальців, також заносилися дані з місцем проживання та пропискою затриманих і в окремому кабінеті робили оперативну зйомку на тлі лінійки для вимірювання зросту з подачею особистих даних, під кінець записували ходу, - повідомляють самі затримані.

Через кілька годин велика частина хлопців залишила відділення, деякі залишились аж до ранку. Через кілька днів підсумок всіх цих подій: міліція звинуватила вісім чоловік в опорі правоохоронним органам при затриманні, на цій підставі хлопцям суд виносить своє рішення - 40 годин громадських робіт кожному. Ось так все це працює. Хто відповість за свавілля беркута? Вкотре ... Скільки це може тривати?